Kultura     | 06.04.2020. 09:49 |

Dokumentarni film 'Sklonište' preko YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Sarajevski ratni teatar (SARTR) emitirat će dokumentarni film 'Sklonište' putem svog YouTube kanala u utorak u 18 sati.

- Film je napravljen u povodu obilježavanja 25 godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i premijeru je imao u SARTR-u, 17. maja 2017. godine – navodi se.

Dokumentarni film 'Sklonište' baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike, koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave 'Sklonište' 6.  septembra 1992. godine.

- Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju. Bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz. Ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umjetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobjeđuje - navodi Jovan Divjak.

U filmu učestvuju Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić, Jusuf Pušina.

- Nije bilo bolje ideje u haosu rata nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci izaći s prvom predstavom. I to predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom – navodi Aleš Kurt.

Režiju i montažu filma uradio je Emir Z Kapetanović, kamerman Almir Đikoli, a ton Samir Hrković.

Predstava 'Sklonište' u režiji Dubravka Bibanovića prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo