Bosna i Hercegovina     | 05.04.2020. 15:12 |

Pilav: Zadovoljavajuća epidemiološka situacija u KS , 44 pozitivnih na virus

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) – U Kantonu Sarajevo do sada su zabilježena tri smrtna ishoda, a ukupan broj pozitivnih na korona virus je 44. Od ukupno 73 građana, koji su testirani u posljednja 24 sata pet je pozitivnih, od čega je bilo jedno retestiranje – izvijestila je danas predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav.

U samoizolaciji nalaze se 1.203 sugrađana, sedam osoba je hospitalizovano, među kojima je jedna na respiratoru i jedna na oporavku.

Na osnovu navedenih podataka, tvrdi Pilav, može se biti zadovoljno razvojem epidemiološke situacije u Kantonu, gdje se kontinuirano povećava broj testiranih osoba.

-  Mišljenja smo da treba i dalje ostati na snazi naredba da se zabrani kretanje osoba starijih od 65 i mlađih od 18 iz razloga da sačuvamo najvulnerabilniju grupu stanovništva, starije od 65 i mlađe od 18 – istakla je Pilav, te najavila da će se o toj odluci razgovarati sutra sa kolegama iz svih kantonalnih štabova i Kriznog štaba Federacije BiH.

Tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba ovih dobnih skupina zaraženo je koronavirusom.

-  Ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera izolacije moglo bi doći do ekspanzije epidemije u KS – poručila je Pilav danas na pres -konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba Civilne zaštite KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo