Bosna i Hercegovina     | 05.04.2020. 12:41 |

Povodom 5. aprila - Dana obilježavanja opsade Sarajeva položeno cvijeće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva  Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka povodom 5. aprila - Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. položili su bijele ruže na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava 5. april kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja.

Gradonačelnik Skaka  istakao je da je dužnost i obaveza prema gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom da se usprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

- Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo – naveo je gradonačelnik Skaka, saopćeno je iz Press službe Grada Sarajeva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana