Ekonomija     | 05.04.2020. 12:16 |

'Autotech' konstruirao liniju za proizvodnju 120. 000 hirurških maski na dan

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Kompanija "Autotech BH" je uradila konstrukciju proizvodne linije koja bi mogla proizvesti 120.000 troslojnih hirurških maski u 24 sata. 

- Od svog osnivanja do danas, nastojali smo podići svijest šire društvene zajednice o prednostima automatizacije u proizvodnji. Kao pionir u nekim oblastima robotike i automatizacije u BiH, kompanija "Autotech BH", na neki način, ima i odgovornost da iskoristi znanja našeg tima u pravcu nečega što je zajednički društveni interes. Ulagali smo u obrazovanje mladih inženjera, sada imamo generaciju sjajnih stručnjaka koji su odgovorili na trenutne potrebe - uradili smo konstrukciju proizvodne linije koja može, oslonjena na domaće kapacitete, proizvesti 120. 000 hirurških maski za 24 sata. Za finalizaciju ovog projekta sada nam je potreban partner-investitor sa kojim ćemo ovu konstrukciju prenijeti iz planova u stvarnost-  poručio je direktor kompanije Seudin Softić.

Iz kompanije "Autotech BH" poručuju da su već u razgovorima sa partnerima iz Srbije i Slovenije, ali da žele dati priliku i lokalnim investitorima da se uključe, kako bi ovo u potpunosti bila bh. inovacija i bh. proizvod.

- Sada je vrijeme da bosanskohercegovački poduzetnici ulože svoj novac, znanje i resurse u kreiranje odgovora na pandemiju COVID-19. Imamo ljude, imamo veliku šansu i vjerujem da svojim djelovanjem možemo utjecati na to koji scenarij čeka Bosnu i Hercegovinu po pitanju širenja virusa COVID-19. Na tom putu, neko treba samo ostati kod kuće, ali mi, inženjeri i ljudi koji znaju iskoristiti napredne tehnologije, možemo napraviti veći iskorak. Hajde da to uradimo zajedno i da pokažemo da BiH može napraviti nešto za sebe, spasiti živote i okrenuti stvari, što se kaže, u našu korist - zaključio je Softić, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest"

 "Autotech BH" je uzeo učešće u razmjeni dobrih praksi i povezivanju kompanija sa širom društvenom zajednicom s ciljem prenošenja konstruktivnih rješenja i prijedloga, kao reakcije poslovne zajednice na pandemiju virusa COVID-19, kampanje koju je pokrenuo USAID Projekt "Diaspora Invest".

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana