Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte (DF)

Saopćenje

AHMED DŽUBUR: HITNO ZAUSTAVITI I PROLONGIRATI VELIKE I U OVOM TRENUTKU NEPOTREBNE JAVNE KONKURSE

Demokratska fronta izričito zahtijeva od Vlade Federacije BiH da se ODMAH obustave javni konkursi za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu - JK 2020/1,   JK 2020/2  i  JK 2020/3 u pojedinačnim iznosima od 7.499.000,00 KM (prvi javni konkurs) 6.096.000,00 KM (drugi javni konkurs)  i  600.000,00 KM (treći javni konkurs) što u zbiru iznosi 14.195.000,00 KM a koji ističu u petak (10.04.2020. godine). Ovakva urgentna odluka  o poništavanju neaktuelnih javnih poziva je u dubokom skladu sa verbalnim i javno proklamovanim stavovima Vlade FBiH o preusmjeravanju finansijskih sredstava iz fondova koji nisu prioritetni, u urgentne fondove koji se uspostavljaju i popunjavaju u interesu borbe protiv zdravstvenih i uopšte egzistencijalnih potreba stanovništva Federacije o kojima bi trebala da vodi računa Vlada koja ih reprezentuje.

Zahtjevamo da se ovaj iznos ravnomjerno transferira u tri fonda:

·         za nabavku najneophodnije medicinske opreme, prije svega respiratora za sve bolnice na području Federacije BiH po relevantnim kriterijumima koje egzaktno utvrdi Krizni štab Federacije BiH sa posebnim naglaskom na Konjic i Čitluk kao goruća žarišta CORONA virusa u Federaciji (4.731.667 KM);

·         za podršku proljetnoj sjetvi i sadnji te podršci uzgajivačima stoke koji su zbog  nemogućnosti prodaje mesa zbog nastalih tržišnih poremećaja dovedeni u bezizlaznu situaciju, da svoje viškove mesa plasiraju za potrebe nefunkcionalnih i praznih robnih rezervi (4.731.667 KM);

·         za  podršku procesu očuvanja radnih mjesta u privredi, turizmu i ugostiteljstvu za koje je Vlada Federacije dala prijedlog neprimjerenih mjera koje su daleko ispod razine mjera poduzetih u zemljama  u okruženju, posebno u Republici Srbiji (4.731.667 KM)

Smatramo da je ova finansijska sredstva neophodno uložiti umjesto u promociju potrebe zaštite okoliša, zaštitu okoliša urbanih centara, monitoring i zaštitu biodiverziteta, projekte uspostavljanja novih zelenih površina i rekreacionih zona u gradovima te slične aktivnosti, u navedena tri urgentna područja a sve u cilju grčevite borbe protiv CORONA virusa, obezbjeđivanja hrane biljnog i animalnog porijekla te spašavanju radnih mjesta i egzistencije stanovnika Federacije BiH.

Uzimajući u obzir nedvojbenu opravdanost raspisivanja ovakvih konkursa u normalnim društvenim okolnostima, istovremeno dajemo punu podršku za nastavak aktivnosti na realizaciji programa i projekata iz područja zaštite okoliša odmah nakon normalizacije života i prestanka opasnosti od CORONA virusa.

Kako smo zbog ucjena, opstrukcija, blokada i blagonaklonog odnosa aktuelnih partnera u vlasti na ovakva ponašanja, onemogućeni da konkretno participiramo u radu Vlade Federacije BiH ostaje nam konkretna mogućnost da ovakvim i sličnim zahtjevima korektivno utičemo na ovakvu Vladu da poništava problematične i donosi odgovorne odluke koje će biti u najboljem interesu njenih stanovnika. To je naša zadaća i obaveza NA KOJOJ ĆEMO ISTRAJAVATI.

Prof. dr Ahmed Džubur

poslanik Demokratske fronte u PD PFBiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.