Magazin     | 05.04.2020. 09:27 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. travnja (FENA) -

- 1588. Rođen Thomas Hobbes, engleski filozof. Ideje o čovjeku kao slobodnom pojedincu i državi kao vještačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca iznio je u djelima "Levijatan", "Osnovi prirodnog zakona i politike" i drugima.

- 1724. Rođen Giacomo Girolamo Casanova. Bio je učenik vjerske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u povijest je ušao kao neumorni ljubavnik.

- 1896. Na olimpijskom stadionu u Atini otvorene prve Olimpijske igre moderne ere. Olimpijada je trajala 10 dana, sudjelovala su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijadama natječu od 1900. Od 1924. uvedene su i Zimske olimpijske igre. 

- 1908. Rođen austrijski dirigent Herbert von Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. stoljeća. Bio je dirigent Berlinske filharmonije i Bečke državne opere.

- 1955. Britanski premijer Winston Churchill podnio ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove, trajala od početka 20. stoljeća. Na položaju premijera i lidera Konzervativne stranke naslijedio ga je šef diplomatije Anthony Eden.

- 1958. Umrla Isidora Sekulić, srpska književnica čije je djelo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

-1989. Vlada Poljske legalizirala oporbeni radnički sindikat Solidarnost. Osnovana 1980. kao neovisni sindikat, Solidarnost je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret s oko 10 milijun sljedbenika.

- 1997. Umro Allen Ginsberg, američki pisac čija se zbirka poezije "Urlik i druge pjesme" smatra najznačajnijim djelom bitničkog pokreta pedesetih godina 20. stoljeća.

- 2005. Umro Saul Bellow, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih američkih pisaca poslije Drugog svjetskog rata.

- 2008. Umro Charlton Heston, američki glumac, dobitnik Oscara 1959. za ulogu u filmu "Ben Hur". Slavu je stekao igrajući Mojsija u filmu "Deset zapovijesti". Bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu