Stranačke aktivnosti     | 04.04.2020. 20:33 |

Priopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

FENA Saopćenje

Mostar, 04.04.2020.
MEDIJIMA
-svima-

PREDMET: Saopćenje za javnost

GO SDP Mostar: Odluka Vlade FBiH o raspodjeli sredstava skandalozna, Grad Mostar pozivamo da privrednike oslobodi komunalne naknade i ostalih nameta
Gradski odbor SDP-a Mostar od početka pandemije korona virusa daje podršku medicinskom osoblju i institucijama koje su nadležne za donošenje mjera za sprječavanje širenja zaraze. Vodili smo se stavom kako u ovim teškim danima treba ostaviti politiku po strani, te da svi moramo doprinijeti sprječavanju širenja virusa.

Međutim, posljednje odluke nadležnih institucija ukazuju da su ponovno na sceni, po starom običaju, politikanstvo, međusobna optuživanja, nekompetentnost i podjela stranačkog plijena čak i kada su ljudski životi u pitanju.

Eklatantni primjer potonjeg je posljednja odluka Vlade FBiH o raspodjeli sredstava lokalnim zajednicama za borbu protiv pandemije COVID-19. Po ovoj sramnoj raspodjeli 21 miliona KM po samo njima poznatim kriterijima, Gradu Mostaru (113.169 stanovnika) pripalo je 150.000 KM što je 1,33 KM po stanovniku dok je naprimjer, Općini Kupres (5.573 stanovnika) dodijeljeno 700.000 KM ili 125,61 KM po stanovniku.

SDP Mostar ovu odluku Vlade FBiH ocjenjuje skandaloznom i smatra da su isključivi kriteriji za dodjelu sredstava trebali biti broj stanovnika grada/općine i broj do sada registrovanih slučajeva zaraze.

Ponovno svjedočimo i katastrofalnim odlukama i nefunkcionalnosti nadležnih u Gradu Mostaru. U vremenu kad se cijeli svijet bavi donošenjem mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica COVID-19, Grad Mostar provodi javne nabave za kupovinu cvjetnih aranžmana i betona za predizborno krpljenje rupa u vrijednosti od 118.000 KM.

Ovim putem apeliramo na odgovorne u Gradu Mostaru da shvate ozbiljnost situacije i što hitnije poduzmu mjere za pomoć privrednim subjektima u našem gradu. Smatramo neophodnim osnivanje Fonda za ublažavanje ekonomskih posljedica COVID-19 na nivou Grada.

Predlažemo da sav novac koji nije neophodan za funkcioniranje institucija bude preraspoređen u Fond, te po jasnim i transparentnim kriterijima utrošen za spašavanje malih i srednjih preduzeća.

Pozivamo Grad Mostar da sve subjekte koji u martu imaju pad prihoda za više od 20% u odnosu na prethodni mjesec ili im je zabranjen rad, oslobodi plaćanja komunalne naknade i drugih nameta koji se uplaćuju u gradski budžet.

Kao jednu od mjera predlažemo i oslobađanje plaćanja zakupa poslovnih prostora i zakupa javnih površina u vlasništvu Grada Mostara za one obrte i preduzeća za period u kojemu im je zabranjen rad.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

Saopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

Priopćenje za javnost GO SDP BiH Mostar

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana