Svijet     | 04.04.2020. 15:12 |

Nezapamćena tišina na najpoznatijim istanbulskim ulicama

FENA Agencije

ISTANBUL, 4. aprila (FENA) - U Istanbulu, jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta koji tokom cijele godine ugosti na milione turista iz svih dijelova zemaljske kugle, ovih dana u večernjim satima vlada nezapamćena tišina zbog mjera koje su turske vlasti poduzele radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Reprezentativni dio Istanbula, poznata ulica Istiklal, nezaobilazna tačka svakog turiste koji posjeti taj grad poznata po velikim gužvama, ovih dana daje potpuno drugačiju sliku, javlja Anadolu Agency (AA).

Novinar AA prošao je ulicom Istiklal, u kojoj skoro pa nema nikoga. Pusto je također i na poznatom trgu Taksim, do kojeg vodi ulica Istiklal.

Ništa drugačija situacija nije ni u ostalim dijelovima Istanbula poznatim po velikim gužvama, kao što su Eminonu, Aksaray, Galata most, trg Ortakoy.

Prodavač popularnog turskog kumpira na trgu Ortakoy Selami Tasdemir kazao je novinaru AA kako punih 27 godina radi na tom mjestu, ali da do sada nije nikada svjedočio tako praznim ulicama Istanbula.

- Kad bi i kamenje padalo s neba, na ovom trgu bi uvijek bilo najmanje 100 ljudi. Moja generacija ne pamti ovakvo stanje. Neka nam Bog pomogne da ovo prebrodimo - poručio je Tasdemir.

Među novim mjerama koje su turske vlasti jučer uvele nalazi se i obavezno nošenje maski na mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, uključujući markete.

Uvedena je i 15-dnevna zabrana ulaska i izlaska vozila u 31 provinciji, uključujući Istanbul, kao i zabrana kretanja za osobe mlađe od 20 godina, osim u iznimnim situacijama. Ujedno, neće biti dozvoljeno ni okupljanje velikog broja ljudi na javnim mjestima, uključujući ulice i područja uz obale.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo