Stranačke aktivnosti     | 04.04.2020. 11:49 |

Saopćenje za javnost Platforma za progres

FENA Saopćenje

Tekuća krizna situacija jasno pokazuje da je neophodno hitno donošenje novog Zakona o finansiranju političkih stranaka umjesto sadašnjeg, koji je u Bosni i Hercegovini, na štetu i žalost svih nas, na snazi od 2012. godine.

One institucije koje su u jeku sadašnje vanredne situacije u zemlji donijele odluke o dodjeli finansijskih sredstava političkim strankama pozivamo da te odluke preispitaju sa stanovišta etičnosti. One političke stranke kojima je u tekućoj situaciji ovih dana uplaćen novac za finansiranje, pa tvrde kako to nisu ni znale, pozivamo da taj novac hitno vrate u budžete iz kojih im je dodijeljen, uz napomenu da ga doniraju za borbu protiv COVID-19. Potpuno je neprihvatljivo da neka vlada poziva građane da uplaćuju dobrovoljne priloge za borbu protiv COVID-19, a istovremeno ta ista vlada uplaćuje milionski iznos za finansiranje političkih stranaka.

Ponovo pozivamo stručnu i širu javnost da se uključi u našu inicijatviu izrade novog Zakona o finansiranju političkih stranaka. Platforma za progres predlaže da novim zakonom bude uvedena zabrana finansiranja predizborne kampanje iz budžetskih sredstava, tako da stranke koje žele štampati postere i drugi za dobrobit građana nebitan promotivni materijal to ne rade novcem građana nego sopstvenim sredstvima.

Također, predlažemo oštre sankcije, uključujući novčane kazne i zabranu političkog djelovanja, za one političke stranke koje na bilo koji način zloupotrijebe novac građana, kao i za one koje ne podnesu detaljne i tačne finansijske izvještaje o utrošku sredstava. Predlažemo da bilo kakvo sufinansiranje političkih stranaka iz budžeta bude potpuno transparentno i isključivo retroaktivno – na osnovu detaljnih izvještaja, računa i obrazloženja o utrošku sredstava, uz određivanje gornje granice iznosa sufinansiranja svih političkih stranaka koji bi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine utvrđivala u decembru tekuće na narednu godinu u odnosu na ekonomske prilike u zemlji.

Vrijeme je da se oblast finansiranja političih stranaka u Bosni i Hercegovini uskladi sa jasnim preporukama koje je Bosni i Hercegovini dostavila Grupa država protiv korupcije (GRECO) Vijeća Evrope, odnosno sa najboljim praksama drugih zemalja u kojima je ova oblast dobro uređena.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'