Stranačke aktivnosti     | 04.04.2020. 10:55 |

Saopćenje za javnost KO SDP Sarajevo

FENA Saopćenje

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo uporno ponavlja kako nije vrijeme za politikanstvo, da svi trebamo dati doprinos na zaustavljanju pandemije, zaštiti života građana i donošenju mjera za očuvanje radnih mjesta i spas privrede. 

Nažalost, očito je kantonalna vlast SDA, DF, SBB i BOSS takav pristup shvatila kao priliku da se pobrine za one koji su ih doveli na funkcije. Kantonalna Vlada, nakon čuvene odluke o prikupljanju sadake za borbu protiv pandemije, dala se u smjenu nepodobnih i imenovanje podobnih kadrova. Zato želimo javno progovoriti o onome na što nam skreću pažnju brojni građani, ljekari, a na kraju su o tome progovorili novinari. 

Potpuno je jasno da ne možemo očekivati od premijera, ni federalnog ni kantonalnog, ili ministra zdravstva, ni federalnog ni kantonalnog, da pomisle, a ne da se suprotstave ili eventualno pozovu na odgovornost direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

Protest Upravnog odbora BH novinara povodom cenzure i selektivnosti koje je uvela Sebija Izetbegović pokazuju da je glavna odlika SDA i vladajuće porodice i u današnjem vremenu politikanstvo i egoizam umjesto brige za javni interes. Nevjerovatno zvuči podatak da u trenutnom stanju, kada je presudno važno da javnost ima tačne i potpune informacije o trenutnoj situaciji, Sebija Izetbegović bira kojim će probranim medijima dostaviti informacije i na koje upite. 

Posebno je nepotrebno i suvišno trošenje javnog novca na nesuvisle poruke na bilbordima po Sarajevu o pandemiji i tzv “hrabrosti” Sebije Izetbegović. Dok zdravstveni radnici vape za opremom, testovima i drugim potrepštinama, ovakvo ponašanje je slika iracionalnog egoizma koji poprima oblik ozbiljnog institucionalnog problema. Konačno, Vlada KS svojim postupcima i namjerama da trenutak iskoristi za vršenje političkih smjena kadrova pod plaštom borbe protiv pandemije se potpuno uklapa u koncept vladavine porodice Izetbegović. 

KO SDP BiH Sarajevo smatra da prvi javni funkcioner koji zaslužuje da bude smijenjen zbog neprimjerene reakcije na pandemiju mora biti direktorica KCUS-a, Sebija Izetbegović. Uz sve druge propuste, direktorica Izetbegović snosi isključivu krivicu za blokadu klinike za gastroenterohepatologiju. 

Umjesto da je uvela rad u turnusima i razdvojila kadrove u tri smjene po nekoliko dana, što je praksa u većini država, svojim miješanjem kadrova u trijažnim šatorima i nametanjem zajedničkog rada je dovela do ugrožavanja  kompletnog zdravstvenog sistema. Klinika za gastroenterohepatologiju je najbolji primjer, a veliki broj ljekara ističe strah da slične scenarije možemo očekivati i u budućnosti zbog ponašanja direktorice Izetbegović koja ne uvažava struku i nameće iracionalne mjere. 

Potpuno svjesni da ne treba očekivati nikakvu reakciju nadležnih protiv direktorice i njenih saradnika koji su odgovorni za prvo masovno širenje koronavirusa u jednom kliničkom centru u Bosni i Hercegovini, sigurni smo da će doći vrijeme kada će i kod nas profunkcionirati pravna država.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopštenje KO SDP BiH Sarajevo

Saopćenje za javnost KO SDP Sarajevo

Saopćenje za javnost KO SDP Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo