Bosna i Hercegovina

Prvi dio opreme za pokretnu bolnicu dopremljen iz Njemačke u Banju Luku

Tekst: Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. aprila (FENA) – Prvi avion iz Njemačke s opremom za pokretnu bolnicu koja će, ako bude potrebno, biti korištena tokom pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj, večeras je sletio na banjalučki aerodrom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da će ta bolnica biti korištena i povodom ove pandemije, kao i u narednom periodu, ukoliko bude potrebno širom RS.

Najavio je da se druga isporuka opreme iz Njemačke očekuje sutra i narednih dana.

Kapacitet tog pokretnog objekta je 500 bolničkih kreveta i imat će svu prateću opremu, na površini od 6.000 kvadrata.

Entitetska vlada je za nabavku ove pokretne bolnice izdvojila 3.650.000 maraka.

Premijer Radovan Višković je precizirao da će ova bolnica, ukoliko za njom bude bilo potrebe na banjalučkoj regiji, biti postavljena na lokaciji u Zalužanima.

-Bio bih najsretniji premijer da ovu bolnicu ne koristimo, ali poučeni iskustvima iz okruženja odlučili smo da nabavimo mobilnu bolnicu koja će biti vlasništvo Vlade RS i služit će nam i u narednom periodu, u slučaju bilo kakve prirodne ili druge katastrofe - rekao je Višković.

U narednim danima se, kako je naveo, očekuje i više od 200 respiratora, neophodnih za borbu protiv virusa korona u RS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da će u mobilnoj bolnici, bez obzira na područje na kojem bude korištena, biti zbrinuti prije svega pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, a po potrebi i oni sa srednjom kliničkom slikom.

-Time ćemo im omogućiti izolovan boravak u slučaju da kapaciteti, koje trenutno planiramo u bolnicama, ne budu zadovoljavajući - dodao je Šeranić.

(FENA) L.A.