Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 17:34 |

Lanaco donira računare učenicima iz 20 nerazvijenih sredina Republike Srpske

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Savremene tehnologije danas  imaju najveći značaj za obrazovni sistem širom svijeta. Škole u Bosni i Hercegovini i velikom broju zemalja svijeta su zatvorene, dok roditelji i staratelji djece traže rješenja koja će djeci pomoći da učestvuju u sistemu učenja na daljinu.  

Tokom svog tridesetogodišnjeg postojanja, kompanija  Lanaco je u kontinuitetu  posvećena jačanju društva i zajednice, čvrsto vjerujući da sve počinje od obrazovanja. Sada, kada svi trebaju da usmjere napore da pomognu uspješnom prevazilaženju trenutnih poteškoća u obrazovnom sistemu uzrokovanom pandemijom virusa Covid-19, Lanaco se aktivno uključio u projekat "1.000 za budućnost", gdje će u saradnji sa Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i drugim društveno-odgovornim kompanijama, zajedno donirati 1.000 Raspberry Pi mini-računara četvrte generacije, saopćeno je iz kompanije Lanaco. 

Računari će se donirati učenicima koji dolaze iz 20 nerazvijenih sredina Republike Srpske, kao i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji je neophodan za nastavak obrazovanja.

Kako bi pomogli da proces korišćenja računara bude što jednostavniji, Lanaco će kreirati priručnike za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Python, koji će pomoći mladima da načine prve korake u svijetu programiranja. Navedeni materijali će biti dostupni svoj djeci on line.

Savremene tehnologije su godinama u središtu napretka društva, a zadatak svih ljudi je da zajedno mijenjamo budućnost, posebno onima na kojima budućnost ostaje, navodi se u saopćenju. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo