Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 15:54 |

Džaferović obišao izolatorij na Građevinskom fakultetu i Zetru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), obišao izolatorij na Građevinskom fakultetu, koji je namijenjen za  potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih korona virusom.

Zajedno su obišli i Zetru, koja je također ponuđena kao jedna od mogućih lokacija za zbrinjavanje bolesnika. 

Predsjedavajući Džaferović izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je izolatorij na Građevinskom fakultetu u kratkom vremenskom roku završen i opremljen. 

-Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju sa drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem se uposlenicima KCUS na čelu sa prof. dr. Izetbegović i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć - rekao je Džaferović. 

Ponovo je pozvao građane BiH da doprinesu suzbijanju širenja korona virusa, a najbolji način za to je da ostanu u kućama.

-Svi moramo bez ikakve rezerve poštovati ono što nam struka kaže. Ovom prilikom pozivam sve građane BiH da prije svega poštuju naredbe, uputstva i preporuke institucija koje upravljaju krizom. Pozivam sve da budu strpljivi i oprezni, jer jedino tako možemo izaći sa što manje štete u ovoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi - istakao je Džaferović. 

Prof. dr. Izetbegović je naglasila da je KCUS, kao najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini,  osigurao izolatorije za oboljele od korona virusa u Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima, te na Građevinskom fakultetu.

-KCUS je odavno spreman i formirali smo medicinske timove. Već 31. januara u Kliničkom centru smo organizirali krizni štab i napravili, na neki način, vanredno stanje. Pripremili smo izolatorij na Podhrastovima, kompletnu kliniku smo iselili i preselili u KCUS, a u Podhrastovima smo obezbijedili 22 plus 25 kreveta za intenzivnu njegu. Prenijeli smo i određeni broj respiratora. Tu smo smjestili i novi CT aparat. Cijelu tu Kliniku možemo kapacitirati sa 100 kreveta intenzivne njege. Imamo i ekipe ljekara i osoblja koje opskrbljuje tu Kliniku po potrebi. Trenutno je u izolatoriju na Podhrastovima smješteno šest pacijenata i niko nije na respiratoru. U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti - izjavila je prof. dr. Izetbegović.  

Direktorica KCUS-a je poručila da uposlenici ovog centra čine ogromne napore da omoguće najbolju zdravstvenu zaštitu svima onima kojima ona bude potrebna. 

-Za nas nema radnog vremena. Apelujem na stanovništvo da ne paniče, ali da se ne opuštaju. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Ukoliko se budu ozbiljno ponašali, ukoliko budu u samoizolaciji i ukoliko se budu poštovala pravila o iznimno visokim higijenskim kriterijima, mislim da ćemo izbjeći ružni scenarij koji smo gledali u zemljama okruženja - poručila je prof. dr. Izetbegović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Nikšić: KCUS treba biti u funkciji građana

UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!