Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 16:06 |

U Brčko Distriktu pokrenuta akcija 'Svakom učeniku laptop'

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 3. aprila(FENA) - Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine inicirao je akciju "Svakom učeniku laptop", a povod je što mnoga djeca nemaju računar kako bi pratili od kuće online nastavu.

U Sindikatu kažu da su se, uprkos vanrednim okolnostima u kojima se realizira nastava, i nastavnici i učenici brzo i uspješno prilagodili novonastaloj situaciji. Međutim, od nastavnika dobijaju dosta upita i zahtjeva da reaguju, a većina ih se odnosi na uslove u kojima rade učenici. Većina ih redovno prati i izvršava postavljene zadatke, međutim mnogi od njih se stide kazati da nemaju računar, neki čak ni odgovarajući mobilni telefon na kojem bi mogli pratiti nastavu.

Akcija stoga podrazumijeva prikupljanje ispravnih polovnih računara, kao i novčanih donacija kako bi bili kupljeni računari za djecu kojoj je to potrebno.

U pozivu se mole građani, nevladine organizacije te Vlada Brčko Distrikta BiH i privrednici da pomognu učenicima kojima je potreban računar. Oni mogu biti donirani najbližoj školi, a profesori informatike i svi oni koji mogu pomoći dobijene računare će pregledati i pripremiti za rad, kao i procijeniti u vezi s kupovinom novih računara.

- Već se javljaju udruženja i pojedinci koji žele učestvovati u akciji. Nevladina organizacija Vermont iz Brčkog se ponudila da putem organizacija sa kojima sarađuje obezbijedi po pet uređaja za pet osnovnih škola u Brčko Distriktu. Samostalni sindikat je za ovu akciju izdvojio 1.000 KM, Vijeće mladih iz Brčkog jučer je jednom učeniku uručilo nov računar sa printerom, a tu su i drugi primjeri - izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko Distriktu BiH Almir Denić. 

Ako je suditi po prvim reakcijama građana i organizacija, akcija će biti uspješno realizirana, ističu u Samostalnom sindikatu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!