Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 15:44 |

Potrebno dopuniti zakone o krivičnom postupku za realizaciju „online“ suđenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je na telefonskoj sjednici iniciralo da se dopune zakone o krivičnom postupku U BiH u cilju omogućavanja provođenja „online“ suđenja u neodložnim i hitnim predmetima u kojima postoji zdravstveni rizik za učesnike u postupku.

U proteklim danima VSTV BIH je iznašao tehničko rješenje koje omogućava provođenje „online“ suđenja i „online“ istražnih ročišta u kojima postoji zdravstveni rizik po učesnike postupka.

S obzirom da trenutni pravni okvir zakonâ o krivičnom postupku onemogućava ovakve postupke, VSTV BiH će navedenu inicijativu dostaviti ministarstvima pravde na nivou BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, kao ovlaštenim predlagačima dopuna zakonâ o krivičnom postupku.

- Hitne dopune navedenih zakonâ ogledaju se u tome da je potrebno stvoriti pravni osnov za uvođenje audio-video snimanja putem linka („online“ suđenja i provođenja radnji i postupaka) u svim procesnim situacijama u kojima je odredbama ZKP-a predviđeno prisustvo učesnika u postupku s obzirom da bi održavanje suđenja po sada važećim odredbama ZKP-a (neposredno prisustvo stranaka suđenju) predstavljalo ozbiljnu prijetnju i rizik za zdravstveno stanje svih učesnika, saopćilo je VSTV BiH.

U Inicijativi je naglašeno da je riječ o izuzetku koji bi se odnosio samo na navedene procesne situacije u periodu trajanja pandemije. Takođe je napomenuto da se pojam „audio-video snimanje“, odnosno „institut online“  odnosi i na postupanje tužilaštva u toku istrage i na postupanje suda u toku suđenja.

Na sjednici je zaključeno da VSTV posjeduje informaciono-komunikacione kapacitete koji mogu obezbijediti održavanje „online“ suđenja i provođenja radnji i postupaka.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dodik: U Ustavu RS piše da ima visoko i sudsko tužilačko vijeće, to ćemo učiniti

VSTV neće razmatrati niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi sa pravosuđem

VSTV - Podrška profesionalnom radu kantonalnog suda i tužilaštva u Zenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu