Svijet

Njemački stručnjak izrazio sumnju u službene podatke o smrtnosti od koronavirusa

Internet

BERLIN, 3. aprila (FENA) - Čelnik njemačke agencije za kontrolu bolesti kaže da je broj ljudi koji umru od Covida-19 vjerovatno podcijenjen.

Lothar Wieler iz Instituta Robert Koch rekao je u petak kako vjeruje da "imamo više mrtvih nego što je to prikazano u zvaničnim statistikama", prenio je AP.

Otalo je nejasno da li je Wieler mislio samo na Njemačku ili i na ostatak svijeta, a novinari nisu mogli postavljati pitanja nakon konferencije za novinare koja je održana online.

Niska stopa smrtnosti od koronavirusa u Njemačkoj privukla je međunarodnu pažnju. Stručnjaci kažu da je razlika u poređenju s drugim državama dijelom posljedica masovnog testiranja i dobro opremljenih bolnica, ali upozoravaju kako će broj umrlih vjerovatno porasti.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins, Njemačka je do petka imala gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 1.107 smrtnih slučajeva.

Wieler je rekao da je jedan od razloga zbog čega bi smrtnost mogla biti veća nego što se misli činjenica da virus ne može biti otkriven u momentu kada se obavlja obdukcija.

(FENA) D.J.