Svijet     | 03.04.2020. 10:16 |

Ljekari - Irak ima na hiljade više zaraženih nego što se zvanično navodi

FENA Internet

BAGDAD, 3. aprila (FENA) - Irak ima više hiljada potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, mnogo puta više od zvanične brojke od 772 koliko ih je potvrđeno do petka ujutro, kazala su tri ljekara koja su uključena u proces testiranja, službenik ministarstva zdravstva i visoki politički zvaničnik.

Svi sagovornici su željeli ostati anonimni. Iračke vlasti naredile su medicinskom osoblju da ne razgovara sa medijima.

Iračko ministarstvo zdravstva, jedini zvanični izvor za informacije o koronavirusu, odbacilo je ove informacije o širenju bolesti.

- To su netačni podaci - rekao je Saif al-Badr, glasnogovornik ministarstva zdravstva, u tekstualnoj poruci za novinara Reutersa. Nije dao dodatno pojašnjenje.

Ministarstvo je u svom posljednjem dnevnom izvještaju o broju zaraženih u četvrtak navečer saopćilo da je ukupno zabilježenih potvrđenih slučajeva u Iraku 772, a 54 osobe su umrle.

Ali tri ljekara, koji rade u farmaceutskim timovima i koji pomažu u testiranju slučajeva za koje se sumnja da su Covid-19 u Bagdadu, rekli su da su potvrđeni slučajevi bolesti na osnovu razgovora sa kolegama ljekarima koji imaju uvid u dnevne rezultate, bili između 3.000 i 9.000, iako je svaki dao različite procjene.

Službenik ministarstva zdravstva, koji također radi na testiranju na Covid-19 rekao je da je bilo više od 2.000 potvrđenih slučajeva samo iz istočnog Bagdada, ne računajući brojke u drugim oblastima ili pokrajinama.

Politički zvaničnik, koji je prisustvovao sastancima sa ministarstvom zdravstva, također je rekao da su hiljade slučajeva potvrđeni.

Epidemija novog koronavirusa pogodila je iračkog susjeda Iran gore nego bilo koju zemlju u regiji Bliskog istoka. Irak ima bliske trgovinske i vjerske veze s Iranom i dijeli veliki dio granice, koju je Irak zatvorio u februaru zbog straha od širenja zaraze.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta