Svijet     | 02.04.2020. 22:30 |

NATO logistikom, transportom i medicinski pomaže borbu protiv pandemije

FENA Internet

BRUXELLES, 2. aprila (FENA) - Ministri vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO), održali su prvi virtuelni sastanak.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio kako je prvi put u sedamdesetogodišnjoj historiji alijanse održan sastanak putem videolinka.

Stoltenberg je na početku sastanka ministara vanjskih poslova 30 članica alijanse, rekao da je pandemija koronavirusa dovela do nekih promjena u radu NATO-a.

“Naša transatlantska porodica se nikada do sada nije susrela sa ovakvom vrstom neprijatelja. Vjerujem da možemo pobijediti samo jedinstvom i solidarnošću“ kazao je Stoltenberg.

Glavna tačka sastanka je pandemija, a ministri su razgovarali i o međunarodnom terorizmu, Afganistanu, Iraku, Gruziji i Ukrajini.

"NATO je stvoren za suočavanje sa krizama", rekao je Stoltenberga nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Ministri su dogovorili da će u aprilu  biti održan vanredni sastanak ministara obrane radi sagledavanja pomoći saveznicima i donošenja odluka o daljnjim koracima, navedeno na internet stranici NATO-a.

Savez logistikom, transportnom i medicinskom pomoći koordinira i podržava nacionalne napore protiv pandemije.

 "Zahvalan sam na daljnjim ponudama pomoći, koje su NATO saveznici pružili danas, i na značajnoj podršci koju su do sada već pružili", rekao je generalni sekretar navodeći zračnu dostavu  medicinskih proizvoda, pomoć u medicinskom osoblju i korištenje inovativnih tehnologija.

Stoltenberg je naglasio je da je glavni zadatak  NATO-a a zaštita gotovo milijardu ljudi.

Današnji sastanak također je bio usmjeren na angažman NATO misije u Iraku i Afganistanu i podršku u Gruziji i Ukrajini. O Iraku je Stoltenberg rekao da će NATO poduzeti dodatne aktivnosti, uključujući obuku i obrazovanje oficira, inženjera i policije. Što se tiče Afganistana, pozdravio je napore za uspostavljanje inkluzivnog tima za  pregovore, pozivajući talibane i sve političke aktere na njihov angažman u pregovorima.

Sjeverna Makedonija, koja je u petak (27. marta) postala 30. članica saveza, po prvi put je sudjelovala na današnjem ministarskom sastanku NATO-a kao saveznica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo