Politika

Tegeltija razgovarao s komesarom za proširenje i susjedstvo EU Varhelyijem

Saopćenje, Foto Fena/Arhiv

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video linka s komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varhelyijem o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19 u BiH i regionu. 

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija informirao je komesara Varhelyija o mjerama koje su institucije u BiH preduzele na suzbijanju i prevenciji daljeg širenja pandemije izazvane novim virusom korona, kao i o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sektoru. 

Tokom razgovora, komesar Varhelyi je izrazio spremnost za pružanje podrške BiH, istakavši da se u Briselu vode razgovori kako da se na najefikasniji način pruži podrška BiH i stavi na raspolaganje iznos od 45 miliona eura za programe oporavka privrede, kroz preusmjeravanje i alokaciju sredstava s planiranih programa u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, trgovine i podrške malim i srednjim preduzećima. 

Takođe, Varhelyi je informirao predsjedavajućeg Tegeltiju i da se, zbog novonastale situacije s pandemijom, u okviru Evropske komisije vode razgovori o preoblikovanju fonda za zapadni Balkan i njegove namjene, a što će biti predstavljeno na Samitu u Zagrebu. 

Predsjedavajući Tegeltija zahvalio se komesaru za dosadašnju podršku Evropske unije, kao i za  napore koje ulažu kako bi dali podršku i BiH, te zamolio komesara da, svjesni činjenice da grant sredstva neće biti dovoljna za oporavak privrede, bude razmotreno omogućavanje kreditnih sredstava s povoljnom kamatnom stopom od Evropske unije, navodeći kao primjer mogućnost plasiranja sredstava putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a koja bi se, kako je naglasio, koristila za pružanje podrške privredi za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. 

Sagovornici su zajednički ukazali na neophodnost i visok stepen solidarnosti svih, kako bi se izborili s problemima izazvanim pandemijom novog virusa korona, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M.B.