Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 17:03 |

Članovi Kantonalnog štaba CZ USK-a obišli budući prostor za prinudnu izolaciju

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 2. aprila (FENA) - Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić sa ministricom zdravstva Nerminom Ćemalović, ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem, policijskim komesarom Mujom Koričićem, direktorom Kantonalne bolnice Hajrudinom Havićem, predstavnicima Skupštine USK i gradonačelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem, komandantom štaba CZ Cazin, obišao je danas objekt sportske dvorane Medrese "Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu u kojem je počela hitna priprema prostora za prinudnu izolaciju.

Sukladno naredbi Federalnog štaba CZ o prinudnoj izolaciji, kojom su zaduženi kantonalni štabovi civilne zaštite da u roku od tri dana, u saradnji s kantonalnim kriznim štabovima ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, kantonalnim upravama policije, kantonalnim inspekcijskim organima, osiguraju objekte i uslove za prinudnu izolaciju sa potrebnim sanitarnim, zdravstvenim i drugim uslovima boravka osoba za koje je određena mjera izolacije, nadležni u USK, nakon procjene na terenu, odredili su da objekat Sportske dvorane Medrese "Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu bude prostor za prinudnu izolaciju lica koje ne postupe po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije, za područje Unsko-sanskog kantona.

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona imenovaće odgovorna lica i potreban broj saradnika različitih profila (zdravstvene usluge, logistike, održavanje i drugo) koje će rukovoditi radom objekta za prinudnu izolaciju, te preduzimati potrebne aktivnosti na osiguranju svih potrebnih sanitarnih, zdravstvenih i drugih uvjeta boravka osoba na koje se naredba odnosi.

Posebnim uputstvom/instrukcijom Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona će urediti jednoobrazno postupanje policijskih službenika prilikom provođenja lica na koje se naredba odnosi, a kojom će se obuhvatiti i obavezna medicinska trijaža lica u najbližem domu zdravlja prije provođenja u objekat za prinudnu izolaciju.

Zadužena je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova da, u okviru svojih nadležnosti, vrše provođenje lica koje ne postupe po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije. Ministarstvo unutrašnjih poslova propisat će posebne obrasce za provođenje i predaju lica u ovaj izolatorij.

Mustafa Ružnić čestitao je dobro organizovanom Štabu civilne zaštite Grada Cazina na vanrednom angažmanu na uspostavljanju izolatorija za lica koja krše mjere izolacije te time ugrožavaju i svoje ali i javno zdravlje.

- Imamo kratak rok ali svi su maksimalno angažovani da pripremimo ovaj izolatorij na vrijeme. Apelujem na građane da se pridržavaju i dalje izrečenih zdravstvenih preporuka i mjera, a neodgovorni pojedinci, koji su prijetnja za zdravlje građana Unsko-sanskog kantona, biće smješteni u prinudnu izolaciju, kako je i propisao Federalni štab CZ - kazao je Ružnić.

Kako je naveo, već danas biće završena priprema prostora, priprema posebnih uputstava i osoblja je u toku te će kompletan izvještaj već sutra biti proslijeđen Fahrudinu Solaku, komandantu Federalnog štaba civilne zaštite, saopćeno je iz Pres službe Vlade USK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije