Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 16:40 |

KS - Mobilni timovi za pomoć porodicama djece s poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2.aprila (FENA) - Djeca s poteškoćama u razvoju nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jednoj  mjeri kriznih štabova i sve mjere koje su donesene odnose se i na porodice djece s poteškoćama, ne dovodeći u pitanje da li ih je moguće realizirati.

Zbog toga je Servis centar “Dajte nam šansu”  prilagodio svoj rad uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa.

Formirali su SOS mobilne timove u svim općinama u Kantonu Sarajevo i okupili više od 60 osoba koje su spremne biti podrška porodicama djece s poteškoćam  a u razvoju, saopćeno je iz tog centra.

- Porodicama koje imaju člana s poteškoćama u razvoju i iz objektivnih razloga ne mogu izvršiti kupovinu ili neku drugu neophodnu aktivnost, članovi SOS mobilnih timova im stoje na usluzi. Usluge SOS timova su centralizirane i Servis centar je centrala, koja je dostupna na broj telefona 033 760 145, putem kojeg će porodica predstaviti svoje potrebe, a Servis centar ih potom delegirati na SOS mobilne timove u ovisnosti od mjesta prebivališta - izjavila je direktorica Servis centra Ines Kavalec.

Dodala je da mobilne usluge podrazumijevaju i da u hitnim slučajevima u potpunosti pomažu porodici osiguravajući prijevoz do zdravstvenih ustanova ili drugih ustanova koje su im potrebne.

 Pored podrške koju pružaju kroz SOS mobilne timove, uspostavili su i online psihoterapijsku podršku.

Njena poruka porodicama koje vode brigu o djeci s poteškoćama je da naprave dnevni raspored kao što su imali imali prije epidemije i da prilagode svoje obaveze trenutnom stanju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podrška Addiko banke mobilnom timu Udruženja "Dajte nam šansu"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo