Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 15:08 |

ZDK- Kapacitet izolatorija za koronavirus proširuje se na 220 kreveta (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 2. aprila (FENA) – Javna ustanova Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona stavio je na raspolaganje svoje prostorne i kadrovske kapacitete Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK-a - kazala je na današnjoj pres-konferenciji direktorica tog zavoda Mersija Kasumović.

-Smatrali smo da trebamo dati doprinos u ovoj situaciji, jer smo u 2. fazi borbe protiv bolesti koju izaziva Covid-19. Zavod će nastaviti i dalje raditi svoj posao, a što smo i do sada radili - specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, redovne periodične preglede i sve drugo što nam je i u ovoj situaciji jako bitno da se radi - istakla je Kasumović.

Dodala je da je cilj da svi radnici idu na posao "sa provjerenim zdravstvenim stanjem“.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istakao je kako nastavljaju obilaziti lokalne zajednice i osposobljavati kapacitete za eventualni prelazak u 3. i 4. fazu borbe protiv koronavirusa, ali da se nada da epidemiološka situacija u tom kantonu neće niti ući u te faze.

-Opremom koja bi bila stavljena u pogon i dodatnim kapacitetom kreveta, apsolutno bismo odgovorili 2. fazi. Po nekim našim procjenama to bi bilo sasvim dovoljno... Računamo da ćemo kapacitet našeg izolatorija povećati na 200-220 kreveta - rekao je Jupić.

Trenutni kapacitet izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) je 50-ak kreveta, s mogućnošću proširenja na oko 100 mjesta, ali da će iskorištavanjem prostora tog zavoda pripremiti dovoljno kapaciteta za smještaj u zdravstvenim ustanovama svih pozitivnih osoba na Covid-19.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac napomenuo je kako zasad imaju po devet pozitivnih pacijenata u izolatoriju te isto toliko u KBZ-u, ali da još uvijek čekaju rezultate jučerašnjih testiranja zdravstvenog osoblja i pacijenata iz KBZ-a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom sa Odjela za interne bolesti KBZ-a.

-Čim dobijemo nalaze, bit će objavljeni. Na taj ćemo način rasteretiti određeni broj pacijenata i zaposlenika za koje su jučer uzeti testovi. Svi pozitivni pacijenti, koji su smješteni u izolatoriju u Stacionaru i na odjelu u KBZ-u, stabilni su i još niko nije na respiratoru. Nadamo se da ih neće ni biti - kazao je Skomorac.

Navodi također da pacijenti i zdravstveno osoblje koji su u izolaciju nisu razvili simptome zaraze na koronavirus.

Pogledajte http://fena.ba/video/4245

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qdORb8lYpOCIrqdMa8uJSNI-sFh9xQmI?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo