Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 14:58 |

Memorijalni centar Srebrenica: Džaferović postupio prateći diplomatske protokole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine je upozorio javnost da su tvrdnje koje iznosi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik netačne, te da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović postupio u skladu sa ovlaštenjima, poštujući protokol i ne dovodeći sadržajem pozivnica nikoga u zabludu - saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Navodi se da "u samom sadržaju pozivnica nigdje nije navedeno da se pozivinica dostavlja u ime institucije Predsjedništva BiH kao cjeline, te je u samom memorandumu pozivnice naznačeno da je pozivnica dostavljena od člana Predsjedništva BiH“.

- Naš mandat i misija je fokusiran na istraživanje i širenje istine o genocidu u Srebrenici, a na tom putu se nikad nismo koristili govorom mržnje, umanjenjem i negiranjem žrtava nebošnjačke nacionalnosti, niti smo ikada slavili ili pravdali osuđene ratne zločince. S tim u vezi, naglašavamo da će i obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ostati u duhu poruka koje su preživjele žrtve genocida i članovi porodica žrtava genocida slale svakog 11. jula - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz ovog centra naglašavaju da "pozivnice nikako nisu mogle biti upućene od Džaferovića u privatnom kapacitetu ili u kapacitetu člana Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jer protokoli međunarodne diplomatske komunikacije nalažu proceduru po kojoj se i postupilo“.

- Sve upućene pozivnice od strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića učinjene su na osnovu razgovora s predstavnicama udruženja žrtava, rukovodstvom Memorijalnog centra Srebrenica kao institucije, te Organizacionim odborom za obilježavanje 25. godišnjice genocida. Napominjemo da se u službenoj komunikaciji između lidera druge države ili međunarodne organizacije slijedi međunarodni protokol, pa je, s tim u vezi državna institucija - Memorijalni centar Srebrenica, odnosno Organizacioni odbor, putem člana Predsjedništva BiH, a time dalje koristeći kanale komunikacije diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, provela dostavljanje pozivnica na način kako zahtijevaju norme - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Memorijalni centar Srebrenica, u skladu sa Zakonom o Memorijalnom centru, ovlašten za obavljanje svih aktivnosti od značaja za rad ove institucije.

Također, u saopćenju se napominje da taj važeći zakon države Bosne i Hercegovine "u svom sadržaju deset puta navodi zločin genocida kao pravno utvrđenu i neporecivu činjenicu“.

- Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bi morao poznavati i poštovati važeće zakone države BiH, a svaki pokušaj negiranja genocida ili definiranja zločina genocida u Srebrenici na drugačiji način nego što je to utvrđeno presudama MSP-a, MKSJ-a i Suda BiH, će svakako u budućnosti biti predmet preispitivanja pred domaćim i međunarodnim sudovima za odgovornost zbog govora mržnje i podsticanja na netrpeljivost. Koristimo ovu priliku da Dodika pozovemo da nastavi raditi na pružanju pomoći organizovanju zajedničkog odgovora države BiH na izazove pandemije i uzdrži se od kreiranja vještačkih kriza i manipuliranja temom genocida - zaključuju iz Memorijalnog centra.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom