Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 13:58 |

Hadžiabdić: Za više od 300 osoba izrečene prekršajne kazne u iznosu od 500 KM

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - U Kantonu Sarajevo novčanom kaznom u iznosu od 500 KM zbog kršenja mjere zabrane kretanja zbog pandemije koronavirusa Covid-19 u vrijeme policijskog sata kažnjeno je više od 300 osoba, kazao je danas glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Također, u više od 20 slučajeva prekršajno su sankcionirane osobe starije od 65 koje nisu poštovale zabranu kretanja izdatu od Federalnog štaba civilne zaštite te je u pet slučajeva podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv maloljetnih osoba koje nisu poštovale zabranu kretanja.

- Pored činjenice da će te osobe prekršajno odgovarati, kada su u pitanju maloljetnici, prekršajno mogu odgovarati i njihovi roditelji zbog propuštanja dužnog staranja ukoliko se utvrdi da je to razlog zbog činjenja prekršaja i bit će sankcionirani iznosom od 400 do 1.200 KM u skladu s odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS - pojasnio je Hadžiabdić.

Glasnogovornik MUP-a referirao se upravo na prekršaje koji su počinili mlađi od 18 godina i stariji od 65 godina, naglašavajući da su te naredbe obavezujuće i policija ih provodi, ali nije u mogućnosti napraviti izuzetke niti su ovlašteni da ih tumače.

Apelirao je na sve da se u potpunosti pridržavaju izdatih naredbi jer osim što se izvođenjem djece iz kuće riskira zdravlje djece riskira se i da budu prekršajno sankcionirani od policijskih službenika, a  to je ujedno i nekorektno prema discipliniranim građanima koji poštuju naredbe.

- Razumijemo potrebu da se djeca izvedu vani, ali moramo se pridržavati naredbi koje su obavezujuće za sve osim u izuzetnim slučajevima, a to su samo oni slučajevi koji zahtijevaju hitnost, odnosno neodložnu potrebu da se dijete odvede do zdravstvene ustanove ili neke druge potrebe koja je hitnog karaktera - istaknuo je Hadžiabdić.

Najavio je da će Uprava policije u narednom periodu provoditi aktivnosti na izvršavanju mjere prinudne izolacije za sve one koji krše mjere izolacije izrečene od inspekcijskih organa, a pored prinudnog odvođenja u objekat za to namijenjen oni će snositi sankcije u skladu s važećim zakonima koji definiraju tu oblast.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Četiri osobe uhapšene zbog pucnjave u Sarajevu

Bez zaštitne maske 46 osoba, 42 prekršile policijski sat u RS

Bez zaštitne maske 57 osoba, 27 prekršilo policijski sat u RS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo