Svijet

Ministri EU-a upozorili na kršenja demokratskih principa mjerama protiv virusa

Internet

BERLIN, 2. aprila (FENA) - Ministri vanjskih poslova iz 13 zemalja Evropske unije upozorili su u četvrtak da bi demokratski principi mogli biti ugroženi zbog mjera poduzetih u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Vrhunske diplomate iz Njemačke, Francuske, Italije, Španije i devet drugih zemalja rekli su u zajedničkom saopćenju da je legitimno da članice EU-a usvoje "vanredne mjere zaštite svojih građana i da prevaziđu krizu".

Ali zemlje su upozorile da su "duboko zabrinute zbog rizika od kršenja načela vladavine zakona, demokratije i osnovnih prava koja su proizašla iz usvajanja određenih hitnih mjera."

U saopćenju se ne navodi nijedna određena zemlja, ali aktivisti za ljudska prava kritikovali su mjere koje je Mađarska uvela, prenio je AP.

Trinaest ministara vanjskih poslova kazali su da "hitne mjere trebaju biti ograničene na ono što je neophpdno, da trebaju biti proporcionalne i privremene prirode, podložne redovnom nadzoru, i da trebaju ispoštivati ​​gore navedena načela i obaveze međunarodnog prava."

Upozorili su da "ne treba ograničavati slobodu izražavanja ili slobodu štampe".

(FENA) M.L.