Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 12:31 |

FŠCZ - Novih 17 naredbi o dodjeli  medicinskih zaštitnih sredstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) -  Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) je na hitnoj vanrednoj elektronskoj sjednici, na osnovu zaključka s vanredne sjednice Štaba, donio 17 novih naredbi.

Nove naredbe se odnose na nabavke neophodne zaštitne opreme i sredstava (rukavice, maske, dezinfekciona sredstva, zaštitne naočale) i kreveta sa madracima za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i još 16 vladinih organizacija, uprava, institucija, zavoda i drugih pravnih lica koja su od izuzetne važnosti za funkconiranje sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u zaustavljanju širenja pandemije uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

U skladu s Odlukom Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid - 19) na području FBiH i potrebe za izdvajanjem dodatnih sredstava za nabavku materijala i opreme, FŠCZ je na sjednici donio novu Odluku za nabavku materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM koja je upućena na davanje saglasnosti Vladi FBiH.

Razmatrana je i potreba privremene izmjene naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u dijelu u kome bi se o osobama starijim od 65 godina, nastanjenim na području FBiH, omogućilo podizanje penzija u bankama i potrebna kupovina, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance, zbog čega je zatraženo mišljenje Ministarstva zdravstva FBiH.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa na području Federacije  BiH u Sarajevu je u srijedu održana i 1 vanredna sjednica Štaba, kojim je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Jednoglasno je prihvaćena Informacija o poduzetim aktivnostima kantonalnih, općinskih i gradskih štabova civilne zaštite na iznalaženju adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa koje je FŠCZ tražio od njih u skladu sa Preporukom od 24. marta.

Prostore za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa odredilo je 45 općina/gradova na području Federacije BiH. U tim prostorima može se osigurati smještaj za oko 1.743 osobe.

FŠCZ primio je k znanju informaciju o broju osoba koje su kršile mjere o prinudnoj informaciji, iz koje se može zaključiti da je naredba po kojoj se osobe za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa smještaju u izolaciju u za to namijenjene objekte već urodila plodom, jer je broj osoba koje krše izolaciju znatno smanjen – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo