Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 16:36 |

Jupić: Trenutno je pozitivno 26 osoba, broj zaraženih će rasti i u ZDK (VIDEO)

FENA Branka Soldo

ZENICA, 1. aprila (FENA) – Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je da su danas dobili tri nova pozitivna nalaza na Covid-19, čime se broj zaraženih u tom kantonu povećao na 26, kazao je na današnjoj pres-konferenciji ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić.

- Broj zaraženih će u narednom periodu sigurno rasti, ali to je ono što smo i očekivali. Mi smo lagano, prije nego smo očekivali, prešli u drugi stadij ozbiljnosti oboljenja, a sada razmišljamo i o trećoj i četvrtoj fazi. Nadamo se da do toga nećemo doći, ali i ako dođemo bit ćemo spremni – poručio je Jupić, koji je najavio da se pristupilo većem broju testiranja.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Rasim Skomorac istakao jeda je "medicinski kadar bio ugrožen kroz infekciju koja je ušla u bolnicu i izbačeno je, praktično, 45 posto zaposlenika- ne samo medicinskog kadra, nego svih profila“.

- Uspjeli smo to riješiti unutrašnjom reorganizacijom, smanjenjem broja pacijenata kojima je potrebna usluga, a u sljedećoj fazi moramo angažirati i dodatni kadar da bismo mogli ispuniti sve zahtjeve pacijenata koje primamo. Već se prima određeni broj i medicinskih sestara i spremačica, koje treba da opsluže sve te pacijente - kazao je Skomorac, koji je dodao da je zaštita svih zaposlenika na prvom mjestu i o tome se izuzetno mora voditi računa.

Za sada je, istakao je Skomorac, dobro zdravstveno stanje svih pacijenata i osoblja koje je bilo u kontaktu sa zaraženim pacijentom.

- Jučer je bila testirana jedna pacijentica iz koronarne jedinice koja je bila u kontaktu sa pacijentom koji je bio tamo i ona je negativna. Danas će biti poduzeto testiranje 19 ili 20 pacijenata koji su ležali na Odjelu pulmologije i dijabetologije, koji su, eventualno, mogli doći u kontakt sa ovim pacijentom. Bit će testirana i dva ili tri zdravstvena radnika te tri pacijenta kojima je potrebna dodatna dijagnostika u Kliničkom centru u Sarajevu, a oni ne primaju pacijenta bez nalaza da li je pozitivan ili negativan - kazao je Skomorac.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević kazao je da su otpustili troje izliječenih pacijenata, da je trenutno ukupno 15 zaraženih pacijenata smješteno na tom odjelu te u izolatoriju.

- Prva odbrana je u malim gradovima, tako da iz svih gradova dobijamo obrađene pacijente - testirane, sa snimkom upale pluća, najavljene... To je, ono, zapravo što mi jedino imamo, čini mi se i u Bosni i Hercegovini, da ti gradovi, periferija, štiti KBZ od ulaska nenajavljenih pacijenata. Ovo što nam se desilo, desilo se upravo zato što na te pacijente koji su došli iz Tuzlanskog kantona nismo imali utjecaj. Zbog toga je došlo do tog slučaja, ali smo brzo sanirali. Ubuduće ćemo „puhati i na hladno“- ističe Drljević, koji najavljuje da će testirati i pacijente koji im budu dolazili iz medicinskih centara iz drugih kantona.

Ako nastave raditi po sistemu kojeg su ustanovili, Drljević je ustvrdio kako im se ne može desiti da im neko „umre u ambulanti ili kolima Hitne pomoći“, jer su svi ti pacijenti obrađeni i u ranoj fazi upućeni na adekvatno liječenje.

Svi pozitivni pacijenti nisu smješteni u izolatorij ili na odjel u KBZ-u, jer su se pojavile zakonske prepreke.

- Mi tražimo zakonske mogućnosti da sve pacijente, barem u ovoj 2. fazi, smjestimo pod nadzor, jer možete misliti da su oni, praktično, neeksplodirana bomba. Ako su pozitivni, to je strašan problem. Nemamo zakonske mogućnosti da ih hospitaliziramo, mada smo svima obezbjedili kompletan smještaj, po svim pravilima - kao i svim drugim bolesnicima. Nadamo se da će svi doći i biti pod našim nadzorom - istakao je Drljević.

On je napomenuo kako su problem i lica u samoizolaciji, za koje se pretpostavlja da postoji između pet i 10 posto šansi da budu pozitivni. Drljević najavljuje da će borba sa koronavirusom trajati još barem dva mjeseca.

Dva vozača i četiri sestre iz opće bolnice Tešanj nalaze se u izolaciji, ali se direktor te bolnice Hasan Škiljo nada da oni neće biti pozitivni te da će uskoro ponovo moći raditi. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4236

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VSmORNUYGMPJ6fB2EabVAV5rhLjYFFzf?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Jupić o pandemiji razgovarao s direktorima Opće bolnice Tešanj i domova zdravlja

Čehić: Ljudi imaju pravo da znaju kojim se kisikom liječe

Jupić: Čekamo saglasnost za liječenje pozitivnih pacijenata i u Tešnju (VIDEO)

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana