Ekonomija

Pomoć firmama otvorenim kroz programe Ministarstva za boračka pitanja ZDK

Saopćenje, Foto FENA/Press služba ZDK

ZENICA, 1. aprila (FENA) - Putem programa Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u proteklih nekoliko godina otvoreno je nekoliko stotina malih firmi, u prošloj 130 malih biznisa, čije funkcioniranje može doći u pitanje usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Dosadašnja praksa u monitoringu održivosti i razvoja novootvorenih firmi bila je da se sredstva podrške u iznosu od 8.000 KM alociraju na račune općina i gradova, a oni da u tri rate prebacuju sredstva na račune firmi.

- S obzirom da su sredstva već na računima općina i gradova, a uplaćena je samo jedna rata na račun firmi u iznosu od 3.000 KM, odlučili smo da naložimo općinama da sva dosadašnja alocirana sredstva prebace na račune firmi da bi im pomogli da što lakše prođu ovo krizno stanje - rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Osim toga, sredstva koja su alocirana po programima zapošljavanja u firmama, a koja se alociraju mjesečno, bit će prebačena na račune firmi koje su zaposlile borce u kompletnom iznosu.

Obaveza općinskih i gradskih službi nadležnih za boračko-invalidsku zaštitu je da prije alociranja sredstava provjere da li je u međuvremenu, u zadnjih mjesec dana krize, došlo do otpuštanja radnika iz boračke populacije, saopćila je Press služba ZDK.

(FENA) M.B.