Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 17:35 |

Odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o produženju registracije vozila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. parila (FENA) - Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj danas, prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH za donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH, nije dobio punu saglasnost te je izjašnjavanje odgođeno.

Razlog za ne donošenje odluke je zahtjev da se dodatno usaglasi s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija zbog primjedbi koje su iznesene, a kako bi se postigla puna usaglašenost svih nadležnih organa.

Očekuje se da će se o ovoj odluci raspravljati na sljedećoj sjednici, nakon što Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavi svoje prijedloge.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila, obzirom da se zbog pojave zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom otežano provode pregledi koji prethode samom postupku registracije, a kako su i druge zemlje preduzele iste ili slične mjere.

Odlukom bi se, za vozila koja su registrirana u Bosni i Hercegovini a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine, produžilo važenje registracije do 30. aprila  2020. godine.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH je saopćeno da je mnogo razloga za ovakvu mjeru. Jedan od osnovnih razloga je otežano obavljanje tehničkih pregleda, posebno pregleda koji prethode tehničkom pregledu i registraciji, kao što je pregled uređaja kod alternativnog pogona (pregled uređaja za vozila pogonjena gasom i slično). Drugi razlog jeste fizički kontakt sa zaposlenima u postupku registracije, odnosno kontakt između samih osoba koje čekaju da se obavi registracija vozila. Također, jedan problem predstavlja i zakonska obaveza da se po isteku registracije, ukoliko ona nije produžena, tablice vrate nadležnom organu unutrašnjih poslova, posebno kod registracije privrednih vozila prijevozničkih kompanija koje su posebno pogođene trenutnom pandemijom. Također, postoje i vozila koja su zbog pandemije ostala u inostranstvu a u međuvremenu im je istekla registracija, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Forto: Pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju pruge od Doboja do Zvornika i dalje prema Srbiji

Gradnja međudržavnog mosta kod Šćepan Polja naredne godine

Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo