Društvo

Kampanja Crvenog križa FBiH za prikupljanje sredstava 'Budimo čuvari humanosti'

Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine pokreće kampanju pod nazivom "Budimo čuvari humanosti“ za prikupljanje sredstava za potrebe, ugroženih građana, nastalih pojavom koronavirusa COVID-19.

Ovisno o iznosu prikupljenih sredstava, predviđena je i podrška i pomoć potrebama zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Pozivom na humanitarni broj 17023 može se dati podršku za socijalne i zdravstvene potrebe građana uzrokovanih pojavom korona virusa. Cijena poziva je 2 KM, a broj je jedinstven za sve operatere.

Pomoći se može i uplatama u Raifeissen Bank.

Jedna od aktivnosti Crvenog križa, usljed pojave koronavirusa, jeste i obilazak osoba treće životne dobi, samaca, bez bližih srodnika, kako bi im maksimalno olakšali i pomogli u ovoj situaciji.

- Lijepa riječ je ono što svakome od nas treba prije svega, a naše osoblje pruža usluge odlaska u prodavnicu, u apoteku, plaćanje računa i slično. Ovakve situacije uvijek probude najbolje u nama i pokažu solidarnost, te vjerujemo da će tako i sada biti - saopćeno je iz te organizacije.

Crveni križ Federacije BiH također distribuira pomoć socijalno-ugroženim osobama i domaćinstvima u skladu sa svojim kapacitetima i resursima. Od početka odgovora na pandemiju COVID19, osoblje strukture CK FBiH pružilo je 2.343 usluge i direktno su pomogli 1.607 korisnika. Angažirano je 504 volontera i 88 profesionalaca.

(FENA) M.B.