Regija     | 01.04.2020. 14:05 |

U Sloveniji 39 novih slučajeva zaraze, sada ukupno 841

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. travnja (FENA) - U Sloveniji je tijekom proteklog dana obavljeno novih 1288 testova na koronavirus, pri čemu je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze, a ukupan broj oboljelih povećao se na 841, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o stanju zaraženih do utorka u ponoć, a zbog infekcije koronavirusom trenutno je u Sloveniji 119 oboljelih hospitalizirano, od čega ih je 31 na odjelima intenzivne njege, što znači da su životno ugroženi.

Ukupan broj smrtnih posljedica kod zaraženih koronavirusom ostaje 15, kako je objavljeno već jučer, nakon što su u ponedjeljak i utorak umrle po dvije starije osoba s intenzivnih odjela, većinom starije dobi, javlja Hina.

U Sloveniji je do sada provedeno skoro 23 tisuće testiranja na koronavirus. Zbog ograničenih mogućnosti testiranje se provodi ciljano, u prvom redu kod osoba koji imaju izrazite znakove bolesti, a testira se natprosječno i medicinsko osoblje, kako bi se izbjeglo da se među njima koji su "na prvoj liniji" obrane od epidemije ne bi dodatno proširila zaraza. Pritom se ne pravi uzorak testiranja koji bi indicirao proširenost bolesti i njenu rasprostranjenost po regijama ili životnoj dobi. Maksimalna mogućnost testiranja u sadašnjem trenutku je oko dvije tisuće dnevno, a provodi se otprilike polovica toga broja ili manje.

Prema tvrdnjama slovenskih infektologa i upravnika bolnica, na taj se način čuva materijal i osoblje za vrh epidemije,  kad će biti potrebno testirati mnogo veći broj teže oboljelih, a zbog toga se ne pristupa niti testiranju svih stanara domova umirovljenika u kojima je virus već više tjedana prisutan.

Testiranje na zarazu koronavirusom u Sloveniji je počelo 27. siječnja, a prvi potvrđeni slučaj koronavirusa testom je utvrđen 4. ožujka.

Domovi umirovljenika i dalje ugroženi

Još uvijek je jedan od najvećih problema u ovoj fazi razvoja epidemije u Sloveniji širenje koronavirusa po domovima za umirovljenike, čemu se posvećuje puna pažnja jer je riječ o najosjetljivijoj populaciji na Covid-19.

U domovima umirovljenika trenutno je zaraženo ukupno 137 štićenika i 30 zaposlenika tih domova, kazala je u srijedu na konferenciji za novinare državna tajnica u ministarstvu za rad, obitelj i socijalnu politiku Mateja Ribič.

Pozvala je rodbinu i djecu zdravih štićenika u domovima da ih, ako za to imaju mogućnosti, u ovoj situaciji uzmu u kućnu njegu, odnosno vrate kućama, kako bi se odvojili od inficiranih, čime bi se dao doprinos bržem rješavanju epidemije u domovima.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom