Ekonomija     | 01.04.2020. 14:02 |

Mitrovićev apel Vladi Srbije: Ukinite policijsku pratnju u međunarodnom prometu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je u utorak apel, odnosno molbu Vladi Republike Srbije za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe.

Naime, direktivom Evropske komisije od 24. marta ove godine o formiranju zelenih koridora, koje je Bosna i Hercegovina već dostavila u sjedište Prometne zajednice i Evropske komisije, i uputstvom o nesmetanom prometu robe teži se što više olakšati i ubrzati međunarodni promet robe na graničnim prijelazima i kroz teritorije članica EU i zapadnog Balkana. Na taj način sva roba može olakšano i brže stići do krajnjeg odredišta.

Kako je u svom dopisu istakao Mitrović, ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja pomoglo bi svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima te svim građanima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u snabdijevanju potrebnom robom i značajno doprinijelo u borbi protiv koronavirusa. Naime, okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na graničnim prijelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prijelazima.

U vrijeme svjetske krize izazvane epidemijom koronavirusa sve članice zapadnog Balkana i Evropske unije dužne su da zaštite zdravlje i živote građana te omoguće nesmetan protok robe u međunarodnom transportu. Prije svega, to se odnosi na lijekove, sanitetski i higijenski materijal, medicinsku opremu, prehrambene proizvode te drugu robu neophodnu za nesmetano funkcioniranje privrednih subjekata, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta