Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 13:48 |

VMBiH na vanrednoj sjednici usvojilo informaciju Predsjedništva BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definiranih operativnih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa, koju je predložio predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostavit će Informaciju Predsjedništvu BiH.

U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Vijeće ministara donijelo u periodu od  17. marta 2020. godine do danas, na suzbijanju širenja virusa COVID -19.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizirani, a uspostvaljena je i intenzivna komunikacija s međunarodnim finansijskih institucijama

-Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je i prije Zaključka Predsjedništva održalo 2. vanrednu sjednicu 5.3.2020.  godine, na kojoj je primilo na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi  sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim koronavirusom.  Vijeće ministara BiH je na 4. vanrednoj sjednici održanoj 15.03.2020. donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju VMBiH.

U Doboju je, kako navode, 14. marta održan sastanak u vezi s pojavom virusa korona predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je tom priliom da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Vijeću ministara BiH da savladaju ove poteškoće. Vijeće ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa, te će aktivnosti biti nastavljene.  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Tegeltije, usvojio je Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizirati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Predsjedavajući Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma  je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma. Zaduženo je Ministarstvo spoljnih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena. 

 

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi s olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona. Ovo ministarstvo dostavit će zajedničku listu  svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast.

Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće. Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo bit će tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima.

 Vijećet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojio je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom. 

Cilj ovog dokumenta je, kako ističu, da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije COVID-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostviti „zeleni“ prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prijelaze. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Vijeće ministara BiH o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Odluka će se primjenjivati do 30.4.2020. do 24.00 sati.

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje s aerodroma u Bosni i Hercegovini svim zrakoplovima koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prijevoz, prijevoz u cilju traganja i spasavanja, te prijevoz  pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donio je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.


Ovom odlukom Vijeće ministara Bosna i Hercegovina traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS -KoV2 te zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne procedure za njen prihvat. Raspodjelu sredstava pomoći, materijalnih i finansijskih, vršit će Vijeće ministara BiH na prijedlog Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.

Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom SARS-KoV2, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći. 

Vijeće ministara je usvojio Izvještaj Ministarstva odbrane o angažiranju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja koronavirusa s prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu s raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji s Koordinacionim tijelom Vijeća ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova formiranih za suzbijanje uticaja i širenje korona virusa. 

Vijeće ministara donijelo je Zaključak kojim izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Vijeća ministara BiH mogu održavati putem video konferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji  Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivosti i osigura da Vijeće sjednice može održati putem video konferencije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana