Bosna i Hercegovina

Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca apelira da se konsultira struka

Saopćenje

SARAJEVO, 1.aprila (FENA) -Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca uputilo je apel u vezi pandemije C0VID-19 u kojem se navodi da svako vrijeme krize i neizvjesnosti, pa tako i trenutna pandemija pogoduje širenju panike, dezinformacija kao i jačanju destruktivnih društvenih procesa, od jačanja autokratskih tendencija vlasti do širenja različitih oblika profiterstva.

VKBI apeluje na sve koji su uključeni u procese donošenja odluka da u ovom važnom trenutku konsultuju struku, da se rukovode relevantnim naučnim činjenicama i spoznajama.

Političari sami ne mogu biti ti koji donose mjere niti imaju kapaciteta donositi odluke koje će pomoći suzbijanju širenja virusa. Pored zdavlja ljudi, koje je najpreče u ovom trenutku, neminovno je kreirati i mjere koje trebaju spasiti i očuvati privredne potencijale i radna mjesta. Neophodno je u krizne štabove, na svim nivoima, uključiti najstručnije i najeminentnije ljekare iz oblasti relevantnih za akutno stanje borbe protiv pandemije u kojoj se nalazimo, kao i istaknute privatne poduzetnike i njihove predstavnike iz udruženja poslodavaca, saopćeno je iz Vijeća kongresa bišnjačkih intelektualaca.

Također se apeluje i na medije da više prostora u javnom diskursu daju naučnicima i stručnjacima.

Nije u javnom interesu da se medijski prostor, u ovakvim vremenima, ustupa špekulantima, iracionalnim propovjednicima ili zagovornicima razno-raznih teorija zavjere, kao ni neprovjerenim vijestima i «alternativnim činjenicama», navodi se u saopćenju. 

(FENA) M.B.