Kultura     | 01.04.2020. 12:51 |

Modul Memorije - Neki sadržaji odgođeni, bit će održani kad se steknu uvjeti

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Direktor Festivala MESS u Sarajevu Nihad Kreševljaković, na video pres-konferenciji je najavio da će neki programi iz bogato predviđenog ovogodišnjeg opusa 'Modula Memorije 2020' biti odgođeni zbog epidemije koronavirusa, kao i da će biti realizirani tokom godine kad se steknu uvjeti.

U video-razgovoru s nekima od planiranih učesnika, autorima Paulom Loweom i Hanom Bajrović, Kreševljaković je naveo da posebno žali što je zasad otkazan jedan od centralnih programa Modula Memorije, promocija filma "Sympathie pour le Diable", kao i velika izložba "60 godina MESS-a". U tom kontekstu je naveo i samo otvaranje Modula Memorije, koje je bilo planirano u Vijećnici u Sarajevu izložbom "Ožiljak" Paula Lowea, kada je tom autoru trebalo dodijeliti posebno priznanje za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Od programa ovogodišnjeg Modula Memorije koji će zasad ipak biti realizirani, Kreševljaković je za 4. april najavio da će u suradnji s Al Jazzeerom Balkans biti prikazan film koji se upravo bavi Modulom Memorije. Projekcija će biti putem live-streama Al Jazeere Balkans na MESS-ovoj facebook stranici, kao i na TV Al Jazeera.

Kreševljaković je kazao i da će biti prikazani neki od kratkih filmova, među njima lijepa dokumentarna priča iz Palestine koja se bavi dilemama šta uraditi kad neko ima koncert u toku napada na njegov grad, kao i kratki dokumentarni film Danisa Tanovića "Sabah", prvi film tog autora nakon završetka Akademije, inače potresna priča vezana za posljedice preživljenog rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj film će biti, kazao je Kreševljaković, "uvod u ono što će Tanović postati".

U video formatu će biti prikazana također izložba, foto-priča Velije Hasanbegovića "Migrant Abaz", najavio je direktor MESS-a, kao veoma potresna priča o devetogodišnjem migrantu iz Iraka i jednom njegovom preživljenom danu u kampu Borič kod Bihaća.

Također, na neobičan način u uvjetima epidemije, bit će video putem promovirana knjiga "Teatar pod opsadom" autorice Hane Bajrović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo