Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 13:45 |

Evropski pokret u BiH - Podrška institucija EU Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku institucija Evropske unije da se zemljama zapadnog Balkana, uključujući i BiH, pruži finansijska i svaki drugi vid podrške u borbi protiv koronavirusa (COVID-19).

Evropski pokret se posebno zahvaljuje za slanje setova testova za otkrivanje bolesti, te respiratora, kao i maski za medicinsko osoblje, koje je najviše izloženo i nalazi se na prvoj liniji „borbe“ protiv virusne infekcije.

- Prema našim analizama, a u čemu se slažemo sa stručnjacima iz medicinske struke, koji tvrde da trebamo masovno testiranje na cijeloj teritoriji države, u BiH bi trebala dnevno vršiti oko 2.000 - 2.500 testiranja, kako bi se dobila prava slika o zaraženosti građanki i građana, odnosno na vrijeme idetifikovale osobe sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima - saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Posebno se zahvaljuju hrvatskom poslaniku u Evropskom Parlementu Toninu Piculi i Vladi Hrvatske, koji su prvi naglasili potrebu preusmjeravanja sredstava iz fondova EU ka zemljama zapadnog Balkana.

Evropski pokret  odaje priznanje „najvećeg dijela građana Bosne i Hercegovine, svim institucijama i nivoima vlasti, štabovima civilnih zaštita, sigurnosno-graničnim službama, kantonalnim i općinskim MUP-ovima, a posebno medicinskim i zdravstvenim organima i pojedincima, kao i većem dijelu odgovornih građanana, na ogromnim naporima da se ova izvanredna situacija zadrži pod kontrolom, kako zdravstveno, tako i sigurnosno, bez izbijanja većeg obima panike,nemira i drugih situacija, koje se često događaju u navedenom stanju“.

U saopćenju se navodi da je BiH mnogo bolje, brže i efikasnije reagirala od mnogih razvijenijih i bogatijih država Evrope i svijeta, u pripremama i realizaciji aktivnosti u kritičnim situacijama.  

Evropski pokret u BiH je, poput mnogih institucija i organizacija, prešao na rad i aktivnosti elektronskim putem - „od kuće“,  što je i EMI Internacionalni Evropski pokret iz Brisela uradio prije izvjesnog vremena.

- Shodno trenutačnoj situaciji u cijelom svijetu, Evropski pokret u BiH će, za polovinu aprila planiranu Izbornu skupštinu, prolongirati do sticanja općih sigurnosnih i zdravstvenih uslova. Do tada, organi Evropskog pokreta će nastaviti djelovati u tehničkom mandatu - navodi se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Plakalo razgovarao sa ministricom za EU integracije Srbije Tanjom Mišćević

Plakalo: Poruke predsjednice EK jasne, bez reformskih zakona nema novca, a izgleda ni početka pregovora sa EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo