Regija     | 01.04.2020. 12:32 |

Kacin: Slovenske restrikcije nisu pretjerane, nego neophodne

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. travnja (FENA) - Glasnogovornik slovenske vlade za koronakrizu Jelko Kacin upozorio je u srijedu one koji su suzdržani prema zaoštravanju mjera koje je uvela ili planira uvesti vlada da su one neophodne kako bi Slovenija "pobijedila" virus i vratila se normalnom životu.

"Ne razumijem one koji još uvijek sumnjaju jesu li te restrikcije potrebne i trebamo li epidemiju što prije riješiti", kazao je Kacin na konferenciji za novinare u sjedištu vlade, javlja Hina.

Slovenija zbog sadašnjeg razvoja epidemije dnevno gubi 0,5 posto svog BDP-a dnevno, odnosno 33 milijuna eura svaki dan,  istaknuo je Kacin.

Po njegovim riječima, cilj zaoštravanja mjera je usporiti rast broja novih zaraza, kako bi stope dnevnog porasta postupno počele padati.

U suprotnom slučaju, ako bi se prihvatila doktrina da se virusu pusti da slobodno kruži populacijom kako bi se stekao kolektivni imunitet na koronavirus, epidemija bi, sa svim ekonomskim posljedicama, trajala više godina, zahtijevala bi mnogo izgubljenih života i imala nesagledive štetne posljedice, upozorio je Kacin.

"Kad dosegnemo vrh epidemije, broj zaraženih počet će padati, sadašnje mjere jedini su način da virus izoliramo, pobijedimo i uništimo. Tome nema alternative, to je u našoj moći, mi to možemo i moramo učiniti", kazao je Kacin na vladinoj telekonferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Tom su cilju posvećene i vladine mjere koje su zadnjih dana zaoštrene, a koje nailaze na nerazumijevanje ili protivljenje, pa tako i mjera obvezne dezinfekcije zgrada s više stanova dva puta dnevno, kazao je Kacin. Tu spada i prijedlog vlade o davanju ovlasti slovenskoj vojsci na granici s Hrvatskom, u pojasu dva kilometra od granične crte, o čemu bi parlament trebao odlučivati na izvanrednoj sjednici u četvrtak.

Svaka predviđena mjera doprinos je u borbi protiv koronavirusa, kazao je Kacin, te dodao da sve zemlje, a ne samo Slovenija, ovih dana zaoštravaju mjere u pandemiji koja je zahvatila cijeli svijet, a neke su proglasile i izvanredno stanje zbog koronavirusa.

Belgija dronovima kontrolira gradske parkove i obavještava policiju ako vidi kršenje mjera socijalne distance, Švicarska  je uvela kontrolu samoizolacije preko telefonije i odobrila slanje 8000 vojnika na granicu, a o tome razmišlja i Njemačka, kazao je glasnogovornik slovenske vlade.

Slovenija je u europskim okvirima trenutno na 14. mjestu ljestvice prema broju zaraženih koronavirusom na tisuću stanovnika, ali činjenica da se zadnjih dana njen položaj na toj ljestvici nešto popravio ne smije zadovoljiti, istaknuo je Kacin.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo