Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 12:39 |

U SBŽ-u dva nova slučaja zaraze koronavirusom

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 1. travnja (FENA) - Koronavirus je u protekla 24 sata otkriven kod dvije osobe u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš potvrdio je novinarima da se radi o muškarcu iz Viteza i ženi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

- Oni nemaju izraženih simptoma, pa su u svojim domovima. Pomoć će im, u slučaju pojave simptoma, pružiti mobilni timovi domova zdravlja, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja ići će u bolnicu - kazao je Karakaš.

Po njegovim riječima, muškarac iz Viteza dovodi se u vezu s klasterom iz Tuzle, dok se u slučaju Gornjeg Vakufa/Uskoplja radi o supruzi muškarca koji je preminuo prije nekoliko dana.

Karakaš je naglasio da se provjeravaju sve osobe s kojima su zaraženi bili u kontaktu, a među njima i zdravstveni djelatnici iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Viteza.

- Ne smijemo dozvoliti da nam padne zdravstveni sistem. Testirali smo te zdravstvene radnike i bili su negativni - dodao je Karakaš, naglasivši da je u protekla 24 sata testiran 21 uzorak iz SBŽ-a.

U SBŽ-u je do sada potvrđeno ukupno pet slučaja zaraze koronavirusom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!