Stranačke aktivnosti     | 01.04.2020. 10:29 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske da lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor da na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško predstavlja korak ka izgradnji odlagališta nuklearnog otpada i znači čin nepoštivanja susjedne države BiH i njenih institucija. Podsjećamo naše komšije, da su cijela Bosna i Hercegovina, sve i jedna njena institucija i nivo vlasti jedinstveni u namjeri da spriječe da se na granici BiH, u njenom dvorištu, izgradi odlagalište nuklearnog otpada. 

“Posebno smatram neprimjerenim, nedobrosusjedskim, pa i hinjskim i kukavičkim potezom, da ovako osjetljivu odluku, vlasti u Republici Hrvatskoj donesu u ovom vremenu, kad su cijeli region i svijet zaokupljeni izazovima sprečavanja širenja i pandemije koronavirusa. Ne ide to tako komšije. Nema sumnje da ćete imati jasan odgovor i od naroda i od institucija u BiH, a uvjerićete se u to u vremenu koje je pred nama.”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i koordinator Inicijative građana Trgovska mora – reci, ne može. 

Nezavisni blok poziva Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara BiH da hitno i bez ikakvog odlaganja, R Hrvatskoj, ali i EU, Sjedinjenim Američkim Državama i svim našim partnerima u međunarodnoj zajednici, upute protestne note u kojima podsjećaju na utvrđene stavove države BiH i čime odbacuju i traže stavljanje van snage ovakvih, po odnose dvije države štetnih odluka i jednostranih poteza vlasti u Republici Hrvatskoj. 

Također, pozivamo sve političke stranke i predstavnike institucija, kao i nevladine organizacije, civilno društvo i medije da na ovom pitanju budemo zajedno, kao jedan i zaustavimo ove opasne namjere vlasti iz susjedne države. Po tome koliko smo odgovorno, ozbiljno i jedinstveno branili interes naše zemlje i pravo našeg naroda da živi u zdravoj i sigurnoj zemlji, pamtiće nas generacije koje će doći poslije nas. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo