Bosna i Hercegovina     | 31.03.2020. 19:25 |

Potpisan Kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata policije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su danas premijer Mario Nenadić i predsjednik ovog sindikata Sadik Ećo. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova, pravde i uprave i finansija Ismir Jusko, Mersa Kustura i Jasmin Halebić, te policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović.

Prethodni Kolektivni ugovor sa Sindikatom policije istekao je 31.12.2019. godine, a po zakonu se može primjenjivati najduže do kraja ovog mjeseca.  Iz tog razloga je Sindikat policije podnio inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja novog Kolektivnog ugovora.

Po riječima premijera Nenadića, novi Kolektivni ugovor važit će za naredna tri mjeseca, a razlog je  proglašenje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Fedracije Bosne i Hercegovine.

Istakao je da primjenom ovog Kolektivnog ugovora neće biti dodatnog finansijskog opterećenja, odnosno da je riječ o istom obimu prava koja su policijski službenici ostvarivali u protekle dvije godine.

Izrazio je, i ovom prilikom, zahvalnost službenicima policije na nadljudskim naporima koje ulažu svakodnevno u brojnim aktivnostima, ali i na njihovoj solidarnosti i razumijevanju koju su iskazali naspram aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu, prihvatanjem ovog ugovora.

Kako je dogovoreno, socijalni dijalog Vlade i Sindikata policije nastavit će se nakon tri mjeseca, po isteku ovog Ugovora, saopćeno je iz Vlade KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta