Ekonomija     | 31.03.2020. 17:02 |

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila mjere za pomoć gospodarstvu

FENA Saopćenje

BRČKO, 31. ožujka (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je u utorak, govoreći o mjerama za pomoć gospodarstvu usljed koronavirusa, da će se onim subjektima, pravnim osobama i poduzetnicima čiji je rad bio zabranjen, refundirati isplata minimalne bruto plaće, što znači neto plaća u iznosu od 520 maraka s pripadajućim porezima i doprinosima za ožujak 2020. godine.

 Prema kriterijumima, pravo na ovu vrstu refundacije imaju poduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koja imaju sjedište u Brčko distriktu BiH, registrirana su u skladu sa zakonima Brčko distrikta BiH, registriranu djelatnost obavljaju na području Brčko distrikta BiH te im je, na osnovu odluka Kriznog stožera i Vlade Brčko distrikta BiH zabranjen rad, ili su zbog prirode svog posla i povezanosti s firmama kojima je rad zabranjen bili spriječeni u obavljanju svog rada, kao i oni pravni subjekti koji su temeljem drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti.

 Milić je to izjavio na konferenciji za novinare nakon što je Vlada na izvanrednoj sjednici u utorak usvojila mjere za pomoć gospodarstvu usljed situacije nastale u vezi s koronavirusom, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

 On je dodao da pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plaće za obračunate i isplaćene plaće za ožujak 2020. godine u iznosu od 30 posto imaju sva ostala poduzeća, poduzetnici i poslovne jedinice, s područja Brčko distrikta BiH, osim onih koji su temeljem ove odluke izuzeta, a radi se o bankama, javnim poduzećima, javnim ustanovama, udruženjima koja su registrirana u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH i Zakonom o mjesnim zajednicama u Brčko distriktu BiH, poduzećima, poduzetnicima i poslovnim jedinicama koji su otkazali ugovor o radu najmanje jednog radnika počev od ožujka 2020. godine te poduzećima, poduzetnicima i poslovnim jedinicama koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na plaće za siječnj 2020. godine.  

 Gradonačelnik Milić je naglasio da se radi o značajnoj financijskoj podršci gospodarskom sektoru, prema prvim procjenama od oko 6.000.000 maraka.

 "Mislim da smo mi kao Vlada prvi izišli s konkretnim mjerama pomoći našem gospodarstvu. I dalje ćemo pratiti stanje, ne samo sa zdravstvenog aspekta koji je primaran, nego i kroz neke druge mjere da pomognemo rad gospodarstva ali i sve građane na području Distrikta. Ovo je bila prioritetna mjera koju smo razmatrali", ustvrdio je Milić.  

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'