Bosna i Hercegovina     | 31.03.2020. 13:10 |

SDPBiH: Zaustaviti paniku oko pandemije virusa COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne organe, ali i medije u Bosni i Hercegovini da suzbijaju širenje panike i doprinosu racionalnom sagledavanju stanja i reagiranja na pandemiju virusa COVID-19.

- U vremenu kad je od presudne važnosti djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno, bespotreban je i kontraproduktivan svaki oblik senzacionalizma naročito medijskih natpisa i izjava koji doprinose širenju atmosfere straha i panike - smatraju.

Upozoravaju nadležne da masovna histerija može biti jednako štetna po mentalno i fizičko zdravlje stanovništva, kao i trenutno stanje.

- Osuđujemo praksu u kojoj političari, bez utemeljenja i naobrazbe u oblasti medicine, donose netačne i neutemeljene sudove o stanju, kao i o radu zdravstvenih institucija, pokazujući elementarno nepoznavanje nadležnosti različitih institucija zdravstvene njege - ističe se.  

Savjet za zdravstvo SDP BiH osuđuje 'odluku o neodržavanju sjednice Parlamenta FBiH, koja nije utemeljena u zdravstvenim činjenicama, nego je rezultat očite političke motiviranosti'.

- Smatramo da nije bilo prepreke da se sjednica Zastupničkog doma održi, uz poduzimanje već općepoznatih mjera zaštite kako se to radi npr. u Republici Hrvatskoj. Iracionalne odluke, poput spomenute, samo doprinose širenju straha i ni na koji način ne ulijevaju povjerenje u institucije sistema - navode iz SDPBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu