Regija     | 31.03.2020. 09:49 |

Slovenske vlasti pozvale umirovljenike da mirovine ne podižu odmah

FENA Agencije

LJUBLJANA, 31. ožujka (FENA) - Slovenske vlasti pozvale su u utorak umirovljenike kojima su danas na račune stigle mirovine da ne odlaze u banke, kako ne bi ugrozili sebe i druge, nego da se koriste kartičnim načinom plaćanja ili da novac podignu na bankomatu, ali ne odmah da se ne stvore redovi.

Banke ih obavještavaju da zbog epidemije koronavirusa oni ili njihovi bližnji, koje su ovlastili za podizanje novca, u banke ili pred bankomate ne bi trebali ići odmah prvog dana kada bi mogla nastati velika gužva.

Prema jučer objavljenim podacima, u Sloveniji je bilo hospitaliziranih 118 oboljelih od Covid-19, a 29 ih se liječi na odjelima intenzivne njege. Među oboljelima je najviše starijih i onih s kroničnim bolestima, a takvi su bili i žrtve u do sada 11 zabilježenih smrtnih slučajeva među zaraženima, prenosi Hina.

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar jučer je izrazio blagi optimizam da će se porast broja zaraženih usporiti. Ukupno je 756 slučajeva potvrđene zaraze nakon skoro 22 tisuće testiranja, no postoji bojazan da domaći zdravstveni kapaciteti ne bi bili dovoljni ako bi se broj hospitalizacija i popunjavanje intenzivnih odjela nastavilo dosadašnjim tempom.

Infektologija Bojana Beović, članica vladinog zdravstvenog stožera, kazala je u ponedjeljak da je stanje u Sloveniji nakon četiri tjedna epidemije bolje nego što je u toj fazi razvoja epidemije bilo u susjednoj Italiji, no da bi bilo opasno ako bi se porast oboljelih, posebno onih na intenzivnim odjelima, nastavio kao do sada.

"Broj hospitaliziranih bolesnika udvostručio se u zadnjih sedam dana, dok se je broj onih koji su na intenzivnim odjelima i životno su ugroženi udvostručio u zadnjih samo pet dana", upozorila je Beović.

Ona je istaknula da epidemiološka struka zato podržava nove restrikcije koje je ovih dana donijela vlada, među kojima je i zabrana napuštanja matičnih općina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo