Svijet     | 30.03.2020. 15:14 |

Preminuo Manolis Glezos, heroj grčkog otpora nacizmu

FENA Internet

ATINA,  30. marta (FENA) - Najčuveniji grčki heroj iz pokreta otpora nacizmu, Manolis Glezos, preminuo je u ponedjeljak u bolnici u 97. godini, javila je grčka državna televizija ERT.

ERT navodi da je ratni heroj, hospitaliziran u ovom mjesecu s gastroenteritisom i urinarnom infekcijom, preminuo od zatajenja rada srca.

Glezos je u novembru bio smješten u intenzivnu njegu  s respiratornim problemima, navodi se u medijskim izvještajima.

Glezos je imao samo 18 godina kada su se 30. maja 1941., tokom nacističke okupacije Grčke, on i njegov prijatelj Apostolos Santas, 19-godišnji student, popeli na Akropolj usred noći, i neprimjećeni, pocijepali  zastavu sa svastikom.

Nakon rata on je u više navrata bio biran u grčki parlament od komunista, socijalista i ljevičarskih stranaka tokom 60-godišnjeg perioda.

U 2014. Glezos je izabran u Evropski parlament kao član ljevičarske stranke Syriza, postajući najstariji evropski poslanik u 91. godini života.

Tokom grčke ekonomske krize, Glezos se protivio vladinim mjerama štednje i zalagao se da se prinudi Njemačka da otplati novac koji je silom izvukla od Grčke tokom rata, prenosi AFP.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Umrla Vera Svoboda

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana