Svijet     | 30.03.2020. 14:19 |

Mjere protiv koronavirusa će smanjiti BDP Velike Britanije za 15 posto

FENA Internet

LONDON, 30. marta (FENA) - Mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa vjerovatno će izazvati pad od 15 posto u britanskoj ekonomskoj proizvodnji u sljedeća tri mjeseca u vrijeme kada zemlja ulazi u najdublju recesiju od finansijske krize 2008., objavio je u ponedjeljak think-tank Centar za ekonomiju i poslovna istraživanja.

Britanska vlada je prošle sedmice uvela mjere izolacije i očekuje se da će pooštriti ove mjere tokom sedmice, nakon što je vrhunski zdravstveni savjetnik upozorio da bi ta zemlja trebala očekivati ​​do 20.000 smrtnih slučajeva vezanih uz Covid-19, prenio je dpa.

- Ekonomija Velike Britanije uskoro će ući u najdublju recesiju od vremena finansijske krize 2008. godine, uključujući najbrži ikad pad ekonomske aktivnosti u četvrtom tromjesečju - navodi se u izvještaju Centra za ekonomiju i poslovna istraživanja.

Prognoza pada BDP-a od 15 posto u drugom tromjesečju do 30. juna pretpostavlja da će "mjere izolacije za preduzeća i širu populaciju biti smanjene do trećeg tromjesečja kako testiranja postanu široko dostupno i identificiranje i izoliranje žarišta infekcije postanu efikasnija."

Ako se mjere ublaže, predviđa se da će ekonomija doživjeti "nagli porast" u drugoj polovini godine, ali se još uvijek prognozira da će nezaposlenost porasti na sedam posto, navodi Centar.

Očekuje se da će BDP za cijelu godinu pasti za četiri posto, a da će sljedeće godine rasti za 3,5 posto, objavio je ovaj think-tank.

Upozorili su da bi pad poslovnih investicija mogao potrajati čitavu deceniju da bi se vratio na vrhunac koji je imao 2017. godine ako ga vlada ne može potaknuti, dok se očekuje da cijene nekretnina padnu za oko 15 posto u naredne dvije godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana