Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 14:02 |

Pilav: Dosad 18 zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) – U Kantonu Sarajevo je, gledajući kumulativno, dosad potvrđeno 18 slučajeva zaraze koronavirusom i otvoreno devet klastera - izjavila je danas na pres-konferenciji Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona i članica Štaba civilne zaštite KS.

Kumulativno, dosad je obavljeno 205 testiranja na koronavirus u Kantonu, od toga jučer 30 računajući i 18 studenata državljana BiH, koji su dovezeni iz Italije, pa smješteni u Studentski centar Bjelave. Svi su, navodi Pilav, negativni na koronavirus, dobrog su zdravstvenog stanja i zasad neće ići kućama jer mjera nadzora traje 28 dana.

Pilav je potvrdila da dosad ima devet otvorenih klastera u Kantonu Sarajeva i da je najveći broj slučajeva zaraze vezan za Konjic. Pojasnila je da je jedan od tih, ranije spominjanih klastera, vezan za sjednicu održanu sredinom marta u Sarajevu, što je, kako je kazala, zapravo bila tematska sjednica Vlade FBiH od 16. marta.

Pilav tvrdi da su povezane osobe pod nadzorom, kao i da je jedan od drugih klastera vezan za slučaj preminule žene na Ilidži, čiji članovi porodice su svi testirani i niko nije pozitivan na koronavirus izuzev kćerke.

- Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je pod nadzorom - istakla je Pilav.

Pozvala je građane da se pridržavaju propisanih mjera i u slučaju potrebe, obraćaju domovima zdravlja. U vrijeme epidemije koronavirusa, dodala je, aktuelna je i sezona gripe, ali zaraza koronavirusom ima nešto atipičniju kliničku sliku.

Pilav tvrdi da su zdravstvene ustanove u Kantonu u dobroj koordinaciji te objašnjava da je na osnovu jučerašnjih odluka nadležnih, Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ naloženo da angažira dodatne materijalne i ljudske resurse ako treba.

Iz Službe za zapošljavanje je također doznačeno da su spremni angažirati dodatni kadar zdravstvenim ustanovama, navela je Pilav.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana