Ekonomija     | 30.03.2020. 13:14 |

Privrednici RS predložili mjere podrške realnom sektoru

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30.marta (FENA) – Privredna komora Republike Srpske dostavila je nadležnim institucijama tog entiteta i Bosne i Hercegovine prijedlog mjera podrške privredi s ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu.

-Imajući u vidu stepen složenosti i težinu situacije u kojoj se nalazimo i obavještenja partnera iz inostranstva o obustavi rada i narudžbi u naredna dva, pa čak i četiri mjeseca, što će dodatno otežati uslove za oporavak u privredi, neophodno je kreirati adekvatne mjere koje će doprinijeti očuvanju radnih mjesta, ali i obezbjeđivanju većeg stepena sigurnosti privrednim društvima za prevazilaženje ove krize – naveli su iz Komore.

Osim očuvanja zdravlja ljudi, što je primarni zadatak, neophodno je, dodaju, sačuvati i radna mjesta i privredu u cjelini, kao osnov za normalno funkcionisanje sistema po prestanku ovih okolnosti.  

S tim u vezi, smatraju da je neophodno da Vlada RS razmotri mogućnost da se zaposlenima u djelatnostima kojima je zbog odluka, naredbi i zaključaka Vlade RS zabranjen rad, za period od stupanja na snagu Zaključka o zabrani rada pa sve do prestanka okolnosti zbog kojih je rad zabranjen, obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu, propisane odlukom o najnižoj zaradi.

Isto traže i za zaposlene u privrednim subjektima, koji su zbog pojave i uticaja virusa korona onemogućeni da realizuju svoje poslovne aktivnosti u punom kapacitetu ili su poslovni procesi u potpunosti obustavljeni, zbog čega su radnici upućeni na različite vidove plaćenog odsustva, čekanje ili smanjenje radnog angažmana na pola radnog vremena.

Neophodno je, navode između ostalog, i da se pokrene inicijativa prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i uvede mjera kojom bi se omogućilo produžavanje roka plaćanja PDV i maksimalno moguće skraćenje roka povrata PDV.

-Ova mjera bi imala neutralan efekat na Budžet BiH, a istovremeno bi domaćoj privredi olakšala uslove poslovanja u krizi – smatraju.

Analiza ankete i kontakti sa privredncima pokazali su, naglašava se u saopćenju iz Privredne komore, brojne kompleksne situacije koje je izazvala pojava virusa korona, a koje se odnose na pad broja narudžbi, otkazivanje ugovora i narudžbi, komplikacije u isporuci, odnosno izvozu robe i uvozu repromaterijala za potrebe domaće proizvodnje, prestanak rada partnera u inostranstvu.

Problem je i smanjenje tehnološkog procesa na minimum, zabrane i ograničenja rada u pojedinim djelatnostima, obustava proizvodnih i uslužnih procesa u potpunosti i posljedično izostanak velikog broja zaposlenih zbog navedene situacije, kao i odsustvo radnika zbog izolacije i zaraženosti virusom korona i obustave rada u privrednim društvima u kojima se identifikuju lica zaražena virusom korona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo