Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 12:43 |

Predloženo produljenje pritvora osumnjičenima za terorizam

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Postupajući tužitelj iz Odsjeka za terorizam, u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputio je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za produljenje pritvora osumnjičenima Hamzi Labidiju, rođenom 1998. godine u Zavidovićima, kao i Emiru Ališiću, zvanom “Ebu Talha”, rođenom 1970. godine u Sanskom Mostu, sopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Produljenje pritvora zatraženo je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke, a), b), c) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike te da bi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto, kao i zbog naročitih okolnosti izvršenja kaznenih djela, gdje bi puštanje na slobodu izazvalo strah i uznemirenost javnosti i građana.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH za kaznena djela Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d. stavak 2. a u svezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona BiH (Ališić) i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. KZ BiH (Labidi).

Tužiteljstvo BiH protiv osumnjičenih vodi intenzivnu istragu u pravcu podizanja optužnice u narednom periodu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana