Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 11:21 |

Na bh. graničnim prijelazima na prostoru RS testirana 301 osoba, sve negativne

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30. marta (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas da je do sada 301 osoba testirana na koronavirus na bh. graničnim prijelazima na teritoriji tog entiteta te da su sve bile negativne, zbog čega će se preći na novi način testiranja tih osoba, zavisno od zdravstvenog stanja.

Više se neće, kako je precizirao, testirati u karantinima na bh. graničnim prijelazima na teritoriji RS, već će biti obavljeni trijažni pregledi kako bi se utvrdilo da li su oboljeli ili ne i uputiti u njihove općine.

- Nakon mjesec dana kontinuiranog praćenja rada karantinskih objekata na bh. graničnim prijalizima na teritoriji tog bh. entiteta uvidjeli smo da su sve osobe negativne. Od sada ćemo sve one koji ulaze u BiH, odnosno RS, nakon pregleda uputiti u karantine u lokalne zajednice. Po isteku 14 dana nadzora bit će im urađeni kontrolni nalazi – rekao je on, napominjući da se radi o osobama koje dolaze u BiH iz zemalja koje su žarište koronavirusa.

Općine u RS su ranije dobile zadužene da formiraju karatine za smještaj ovih osoba, kao i uputstva za njihov dalji tretman.

Od ukupnog broja, 253 osobe su testirane nakon što su ušle u BiH, odnosno prostor entiteta RS na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci.

U karatinu na bh. graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci trenutno je 136 osoba koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na teritriju entiteta RS, u karatinu u Šamcu je 19 osoba iz RS, u Bosanskom Brodu 68, od kojih je 36 sa prebivalištem u tom bh. entitetu.

- Od juče je u funkciji i karantinski objekat na graničnom prijelazu Rača, u kojem je trenuno 16 osoba, koje su tokom tog dana prešle granicu BiH sa Srbijom – potvrdio je Šeranić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta