Svijet     | 30.03.2020. 11:22 |

Grčka uvodi ekonomske mjere za suzbijanje posljedica od koronavirusa

FENA Internet

ATINA, 30. marta (FENA) - Grčka je u ponedjeljak najavila nove porezne olakšice i ekonomsku pomoć hiljadama preduzeća i radnika kako bi se njena ekonomija izborila sa zastojem uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Očekuje se da će se grčka ekonomija smanjiti za tri posto tokom 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, prema procjenama vlade. Zemlja je 2018. godine dobila treći paket međunarodne pomoći nakon desetogodišnje dužničke krize.

- Poštujemo ogromne žrtve grčkog naroda u posljednjim godinama. Implementiramo politike kako bi očuvali ekonomiju - rekao je ministar finansija Christos Staikouras. Dodao je da očekuju da će učinak biti kratkoročan, prenio je Reuters.

Grčka je uvela stroga ograničenja kretanja, naredila preduzećima zatvaranja i velikim dijelom zatvorila svoje granice kako bi spriječili širenje bolesti.

Mjere podrške uključuju jednokratnu naknadu za 1,7 miliona stanovnika, odnosno 81 posto radnika u privatnom sektoru čiji su poslovi privremeno obustavljeni, a ovim mjerama će se također omogućiti smanjenje plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje na 45 dana. Takođe bi se proširila finansijska pomoć za samozaposlene i obustavila zaostala plaćanja PDV-a i poreza za 800.000 preduzeća.

Ukupni trošak za suzbijanje uticaja koronavirusa na ekonomiju porastao je na 6,8 milijardi eura.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo